Nyhet

En bild i taget med Gunnar Smoliansky

En av Sveriges mest betydelsefulla fotografer, Gunnar Smoliansky, är aktuell med ett tidsdokument av hög klass. "En bild i taget" visas på Kulturhuset i Stockholm till och med september.

Publicerad

Gunnar Smoliansky söker sig inte till det storslagna eller dramatiska. Han koncentrerar sig snarare på vardagliga detaljer i sin närhet. Under mer än fem decennier har han funnit sina motiv i Stockholm. Kanske framför allt på Södermalm där han har sin arbetsplats.

Människorna på gatan står ofta i centrum i Gunnars tidiga fotografier. Under senare år är det främst de spår människorna lämnat efter sig som han intresserat sig för. Genom att återvända till samma motiv gång på gång fångar han olika stämningar och gestaltar samtidigt hur allt byter skepnad efter väderlek och årstid.

En bild i taget är som det låter bara en bild i taget - Gunnar Smoliansky har inte arbetat i projekt med bilderna. Långsamhet är också en del av arbetssättet och bilderna får ofta vila ett tag innan de visas för någon.

Nu visas de däremot upp. Till och med den 14 september kan Gunnar Smolianskys utställning En bild i taget beskådas på Kulturhuset, Galleri 5, i Stockholm.

Gunnar Smoliansky föddes i Visby 1933. Han inledde sin fotografiska bana med bilder tagna på väg till och från jobbet i Stadsgårdshamnen i Stockholm. I slutet av 1950-talet gick han kvällskurser hos Christer Strömholm.

www.kulturhuset.se