https://www.kamerabild.se/nyheter/en-naturlig-bildsamling
485964
Nyheter
Nyhet

En naturlig bildsamling

Totalbetyg

En bok på 120 sidor med bilder på djur och natur från ett trettiotal fotografer. Det är resultatet av den sydsvenska fotoföreningen PhotoNaturas första bok, PhotoNatura #1. Martin Borg sitter med i redaktionsgruppen för boken och berättar om vägen från idé till fotobok.

Photo Naturas första fotobok är ett bildskönt naturfrosseri där landskap och abstrakta kompositioner blandas med stämningsfulla bilder och närgångna djurporträtt. 

Redan på 90-talet diskuterade medlemmarna i föreningen idén om att skapa en bok med bilder tagna av föreningens fotografer. Många år senare ville några av medlemmarna ytterligare göra något med sina bilder, och bildade en ekonomisk förening för att gemensamt ge ut en fotobok.

– Frågan om en bok kom upp igen för två år sedan. Tidigare hade det alltid stupat på det ekonomiska, men nu kände vi att det var dags att göra verklighet av våra planer, säger Martin Borg, som sitter med i Photo Naturas redaktionsgrupp.  

Det viktigaste för medlemmarna, som består av både amatör- och yrkesverksamma fotografer, var att boken representerade de bilder som oftast kom upp till diskussion under föreningens bildträffar. Redaktionsgruppen fick därför i uppdrag att arbeta fram fyra bildkategorier som passade i boken och som medlemmarna kunde lämna in bilder till.

– Medlemmarna är från Skåne och Halland, därför fick en kategori fick helt enkelt heta På hemmaplan. Kategorin Djur och fågel kändes som en självklarhet eftersom det är något som de flesta i föreningen sysslar med. Sedan valde vi även att ha med Abstrakt och grafiskt och På bortaplan, säger Martin Borg.

Deadline för den första bildinlämningen var i september 2010 där varje medlem hade möjlighet att bidra med upp till 20 bilder per kategori. Totalt kom runt 1500 bilder in från ett trettiotal fotografer. Därefter började ett långt urvalsarbete där Marin Borg tillsammans med Johan Schmitz och Erland Leide började titta på de inkomna bilderna.

– I första svängen lyckades vi få ner bilderna till hälften. Vi tittade på hur bilderna stämde in i de olika kategorierna och om bilderna passade för att ha med i boken. Under det andra urvalsmötet tänkte vi mer i färg, form och innehåll för att bilderna inte skulle vara för lik varandra, säger Martin Borg.

– Samtidigt upptäckte vi att vissa bilder inte skulle hålla för trycket, vissa var beskurna från början och höll inte rent tekniskt.

En månad senare hade de valt ut flera bilder som de bestämt ville ha med i boken. 

– Vi lyckades komma överens om ett urval på runt sex bilder till varje kapitel, bilder som vi tyckte representerade bokens olika delar på ett bra sätt. Bilderna fick fungera som en grund som vi sedan byggde på med andra bilder runt om. Nästa steg blev därför att para ihop bilderna så att de passade bra ihop tillsammans, säger Martin Borg.

– Det var det svåraste med hela projektet, vi satt i säkert hundra timmar innan vi var klara med ett bildval som visade den fotografiska bredden hos föreningens medlemmar.

Samtidigt skrev medlemmarna texter till sina bildserier, där de på ett personligt vis berättade om sin fotografering, och i januari blev redaktionsgruppen klar med ett utkast som resten av medlemmarna fick titta på. Bara några veckor senare var formen för PhotoNatura #1 färdig och trycktes i 2000 exemplar till en kostnad av 70 000 kronor. De medlemmar som valt att ha med sina bilder i boken hade då lagt runt 3 000 kronor var. Tanken är att få pengarna tillbaka och få ett överskott till nästa projekt.

PhotoNatura #1 blir den första boken i en serie av flera böcker med bilder tagna av föreningens fotografer, och det finns planer på att göra en till bok redan under nästa år. 

– Då får PhotoNatura #1 fungera som en grundbok att utgå ifrån, även om redaktionsgruppen kommer att bestå av andra medlemmar. Nästa bok skulle därför kunna följa ett annat tema, eller ha en annan inriktning. Nu vet vi hur det funkar, och det känns som en positiv kick att ha den här boken i ryggen. Vi har blivit mer sammansvetsade i föreningen och det är en större entusiasm på mötena, säger Martin Borg.