Utställning

En skön blandning på Planket i Göteborg

Markus Jenemarkkollar in Kajsa Tenglids bilder på Planket förra året. Foto: Bo Ignell.
Markus Jenemarkkollar in Kajsa Tenglids bilder på Planket förra året. Foto: Bo Ignell.

150 fotografer av de slag ställer ut på Planket-utställningen i Göteborg den 15 augusti. Såväl proffs som hobbyfotografer får vars en meter att ställa ut på.

Planket-traditionen startade 1982 i Stockholm på initiativ av Neil Goldstein. Alla som ville ställa ut fick en meter plank att fylla med bilder.

Den ursprungstanken har Stockholmsplanket gått ifrån, men den lever i Göteborg. Konst och dokumentärt, småbilder i klädnypor, uppspikade stora papperskopior, inramade och glasade bilder i passepartout, reklam, porträtt, press – allt i en skön blandning, över både genre- och åldersgränser lär vi få se enligt arrangörerna.

Planket i Göteborg pågår mellan klockan 11 och 17 lördagen den 15 augusti och är gratis. Planket/staketet omger Majvallen utmed Hålekärrsgatan och ligger intill Slottsskogen i stadsdelen Majorna. Spårvagn 11, hållplats Majvallen. På plats finns även fikaförsäljning och musik.

Bakom utställningen står, liksom förra året, de båda fotograferna Mette Muhli, årets Sverigefinska konstnär 2008 och Edith Camilla Svensson, ordförande i bildgruppen Agitera.

– Vi vill göra det till en tradition som återkommer år efter år. Det skall vara en en möjlighet för fotografer att mötas i ett kreativt sammanhang, förklarar Edith Camilla.

Planketarrangörerna kommer i år att producera en utställningskatalog med bidrag från alla fotografer, precis som på originalplanket på 80-talet.

Kolla in hur det såg ut förra året här.