Utställning

”Ett barn blir till” firar 50 år – med utställning om Lennart Nilsson

Originalutgåvan av u201dEtt barn blir tillu201d från 1965. Foto: Leif Blom/TT. Till höger en av Lennart Nilssons bilder i boken. Foto: Lennart Nilsson
Fotografen Lennart Nilsson. Foto: Claudio Bresciani/TT

”Ett barn blir till”, handboken för blivande föräldrar, fyller 50 år i oktober. När bilderna av fotografen Lennart Nilsson publicerades 1965 kom de att öppna dörren till en tidigare dold värld. Nu visas de, och flera andra verk, på Galleri Kontrast i Stockholm.

Innan boken ”Ett barn blir till” kom ut i oktober 1965, hade delar av Lennart Nilssons bildserie redan publicerats i Life Magazine med titeln ”Drama of Life Before Birth”. Det blev en milstolpe i tidningens historia. Hela deras upplaga sålde slut på några dagar. Bilderna öppnade dörren till en tidigare dold värld, och de blev Lennart Nilssons internationella genombrott.

Ny teknik gav nya bilder

Boken ”Ett barn blir till” har sedan 1965 getts ut i fem utgåvor och i ett tjugotal länder. Arbetet inför den första utgåvan tog sju år att färdigställa. Och allteftersom medicinsk och teknisk forskning gjort framsteg har också boken uppdaterats med nya bilder. En rad fotografiska tekniker har använts genom åren, såsom endoskopi, ljusmikroskopi och makrofotografering.

De svepelektronmikroskopiska bilderna, som färglagts av fotografen Gillis Häägg, kom att publiceras i 1990 års upplaga av boken då forskningen också gjort det möjligt att fotografera själva befruktningen och vår allra första tid.

Fotografen Lennart Nilsson.

”En stor berättare”

I ett samarbete mellan Lennart Nilsson Photography, TT Nyhetsbyrån och Galleri Kontast uppmärksammas nu 50-årsjubileet med utställningen ”Lennart Nilsson – Through life and time”. Utställningen innehåller verk från ”Ett barn blir till”, men också bilder från hans tid som bildjournalist från 1940-talet och framåt.

Anne Fjellström från Lennart Nilsson Photography och styvdotter till den i dag 93-årige Nilsson, säger så här om utställningen:

– Det är fantastiskt roligt att Lennarts livsverk uppmärksammas på det här sättet. Galleri Kontrast är ju ett fotogalleri med inriktning på fotojournalistik och det är ju i den världen som han har verkat sedan fyrtiotalet innan han började sitt pionjärarbete i den vetenskapliga bildens värld, säger Anne och fortsätter:

– Jag skulle ändå vilja säga att Lennart främst är en stor berättare, och historien om hur ett barn blir till är en av de största och mest fascinerande. I utställningen vill vi visa några av dessa bilder där fokus ligger framförallt på historien om vår tillblivelse.

Utställningen ”Lennart Nilsson – Through life and time” visas på Galleri Kontrast i Stockholm 1–4 oktober.