Bransch

Fabriksbrand i Japan kan drabba kameratillverkare

En tekniker i en av Sonys fabriker monterar komponenter på en Sony-kamera.

En elektroniktillverkare i Japan har drabbats av en stor brand i sin fabrik – något som kan komma att påverka kameratillverkare framöver i och med en brist på vissa komponenter.

En brand hos det japanska företaget AKM Semiconductor har i stort sett förstört hela deras fabrik i Nobeoka i Japan. Den australiensiska fototidningen Inside Imaging har rapporterat att ett flertal kameratillverkare använder delar som tillverkas i den nu förstörda fabriken. Det här ska enligt tidningen göra att vissa kameratillverkare kommer att få problem med produktionen framöver.

Tidningen menar också att den här branden var orsaken till att flera tillverkare drog tillbaka en del kampanjer vid black friday. Det här har dock inte bekräftats från någon av tillverkarna.

Fabriken tillverkar komponenter som främst används av tillverkare i audio-sektorn, men delarna kan även användas i kameror, eftersom ljud är en viktig del av moderna systemkameror. En notis på Sonys japanska hemsida meddelar att vissa av deras produkter, Cybershot, Alpa, Handycam och Action cam, kan komma att inte finnas i lager i tillräcklig mängd för att möta efterfrågan på grund av problem i tillverkningskedjan. De nämner dock inget om orsaken till problemen.

Siten Strata-gee, som säger sig ha flera källor i branschen, menar att vissa av dessa inte alls vill prata om händelsen, vilket de tolkar som att branden kommer att drabba dem. Huruvida deras tolkning stämmer eller inte, går alltså inte att bekräfta.

AKM själva menar att fabriken kommer att kunna börja producera igen om ett halvår. Enligt rapporter skadades inga anställda vid branden utan det var endast materiella skador.