Nyhet

Facebook-bild satte stopp för tjuvskyttar

Efter att en bild på en tjuvskytt med en skjuten trädleopard delats flitigt på Facebook, kunde tre män gripas och ställas inför rätta.

Att man ska tänka efter innan man postar något på Facebook känns som en självklarhet. Men för de tre tjuvskyttarna som jagade den enormt skygga och fridlysta trädleoparden (Neofelis nebulosa) i Sarawak, Malaysia, blev frestelsen att visa sina skjutna djur för stor.

På en bild som lades upp på Facebook syns en av tjuvskyttarna posera tillsammans med den döda trädleoparden, en bild som sedan delats och spridits så många gånger att den till slut nådde ända fram till lagens företrädare.

Männen blev arresterade i Kapit av Swift Wildlife Action Team som undersökt bilden och identifierat brottslingen. En av männen har även erkänt att han var den som sköt trädleoparden, och riskerar nu upp till fem års fängelse för att ha dödat ett fridlyst djur.

"Avslöja aldrig platsen"

Bevarandefotografen Tom Svensson förklarar att det finns även annan problematik med bilder på fridlysta djur på Facebook:

– Tyvärr har det blivit inne att tjuvjaga trädleoparder, tragiskt men sant. Sociala medier går åt båda hållen, för även tjuvjägare använder sig av bilder för att lokalisera djur, som exempelvis noshörningar, till en speciell plats. Man ska tänka på att aldrig beskriva exakt vart man tagit en bild på en hotad art, för de riktiga tjuvjägarna följer det som händer på sociala medier, säger Tom till Kamera Bild.

Här kan du läsa mer om Tom Svenssons engagemang för att rädda noshörningar, se en intervju från Fotomässan 2014 samt läsa reportaget om Kamera Bilds senaste fotoresa till Borneo tillsammans med Tom Svensson, och vår tidigare fotoresa till Indiens tigrar.