Annons

Fatta Foto

»Fatta Foto« med Maja & Elin – en podd om allt inom foto

Elin Grafström Persson och Maja Lindberg är skapare av fotopodden »Fatta Foto«.
Elin Grafström Persson och Maja Lindberg är skapare av fotopodden »Fatta Foto«.

Maja Lindberg och Elin Grafström Persson är fotograferna bakom podden »Fatta Foto« där de varje vecka pratar om fotografering. Kamera & Bild kommer tillsammans med Fatta Foto att framöver hitta på spännande saker för att sprida den fotografiska värmen till er läsare, lyssnare och fotografer där ute – och bjuda med er på vår resa tillsammans om det vi älskar mest: foto!

Fatta Foto är fotopodden som tar upp allt om foto – mellan himmel och jord. Med sina nu 65 poddavsnitt har Maja Lindberg och Elin GrafströmPersson tagit upp ämnen som berör alla fotografer: att våga satsa på din dröm, vilka prylar man kan tänkas behöva, att investera i sig själv, hur man värdesätter sina bilder och mycket, mycket mer.

Tillsammans med Fatta Foto kommer Kamera Bild hitta på nya spännande saker för att sprida den fotografiska värmen till er läsare. Allt nytt vi skapar tillsammans kommer du att hitta under kamerabild.se/fattafoto.

Passa på att redan nu lyssna på podden med nya avsnitt som släpps varje vecka – du hittar alla avsnitt på poddtjänsten acast, som du enklast når genom kamerabild.se/fattafotopodden.

Maja Lindberg och Elin Grafström Persson.
Maja Lindberg och Elin Grafström Persson.

Elin Maja är »Fatta Foto«

Hej Elin och Maja! Vad roligt att ha med er på tåget! För de som inte känner er sedan tidigare – kan ni berätta lite mer om er själva för våra läsare? Vem är du Elin?

– Jag är en varm, sprudlande, kreativ och pratglad tjej från landet på 27 vårar som älskar kramar, skratt och det barfota livet – och det bohemiska. Jag brinner för alla människors lika värde och är en väldigt öppen person som är otroligt familjekär. Som liten var det jag själv som alltid stod framför kameran och alltid ville vara i centrum, senare flyttade jag mig och fann min passion bakom kameran. Fotograferandet var länge en sidogrej bredvid min största passion – musiken! Men det var alltid »Elin, fotar du nu på klassfesten?«. Trots energin och drivet vill jag kunna landa och grunda mig med ett stilla sinne och närvaro i meditation.

Och du Maja?

– Jag är en kaffeberoende, vardagsfirande lite halvvimsig person som tar saker som de kommer. Utöver det är jag även utbildad fritidspedagog och jobbar på en Montessori-grundskola. Jag har alltid varit en kreativ person och älskat att skapa på olika sätt. När jag var liten hade jag ofta med mig en engångskamera till varje skolutflykt, med pressen av att fånga dagen på 22 bilder! Magiskt! Sedan har inte foto alltid varit självklart för mig, jag fastnade ordentligt för det när jag var runt 20 och började sätta mig in i allt det tekniska och magin med att äntligen lära sig det manuella läget och allt som kom där efter.

Elin Grafström Persson: »Att få träffa så många olika människor och skapa en relation till dem, att jag får vara med på en utav deras största stunder i livet. Den känslan går inte att förklara!«
Elin Grafström Persson: »Att få träffa så många olika människor och skapa en relation till dem, att jag får vara med på en utav deras största stunder i livet. Den känslan går inte att förklara!«

Härligt att höra! Ni är ju båda fotografer – hur blev det så för dig Elin?

– För kanske fem år sedan började fotograferandet mer seriöst, jag fotade bostadsfoto för mäklare och började fota vänner. 2018 hittade jag min nisch inom gravid- och bröllopsfoto. Jag fotade mina fem första bröllop den säsongen och sommaren 2019 hade jag 16 bröllop. Idag fotar jag bröllop och gravidfoto nästa helt uteslutande – och älskar det!

Maja Lindberg: »Efter några år med att fota allt vet jag nu att modefoto är något jag verkligen vill göra. Gärna i kombination med kanske fyra bröllop om året, på lite spännande platser.«
Maja Lindberg: »Efter några år med att fota allt vet jag nu att modefoto är något jag verkligen vill göra. Gärna i kombination med kanske fyra bröllop om året, på lite spännande platser.«

Maja, är det bröllop som gäller för dig med?

– Jag startade mitt företag 2017 utan att riktigt veta vad jag ville fotografera eller utan någon större plan. Efter några år med att fota allt, vet jag nu att modefoto är något jag verkligen vill göra. Gärna i kombination med kanske fyra bröllop om året, på lite spännande platser. Jag lägger stort värde i att alltid fortsätta med mina egna projekt, stora som små, för att hålla den kreativa gnistan vid liv och för att det är så himla kul.

Nu har ni ju poddat sedan 2018. Varifrån kom idén till att dra igång just Fatta Foto?

– Allt började på sociala medier där vi följt varandra sedan en tid tillbaka. Jag hade fått ett tips om att starta en fotopodd från en kollega och var först helt emot det, och tänkte »vem fan vill lyssna på det liksom«? Men idén växte fram så smått och jag visste att om det skulle startas en podd ville jag göra det tillsammans med någon, berättar Elin.

– Elin hade sett mig på YouTube, tyckte om min personlighet och hörde helt enkelt av sig till mig för en fika. Elin ville känna av om vi skulle fungera ihop eller inte, men väl under fikan kunde ingen av oss hålla tyst – och det bådade ju gott för en podd. Elin berättade om sina planer om att starta en fotopodd och sa »fundera på det tills imorgon«, berättar Maja.

– »Nej vi kör!« sa jag, och två veckor senare släppte vi vårt första poddavsnitt, avslutar Maja.

Så vad är egentligen det absolut roligaste med att ha en egen podd?

– Vi får dels prata av oss och prata om ämnen som vi själva älskar och vill dela med oss av. Vi har varandra som ett bollplank och en vän i en ganska ensam bransch, nu kan vi prata av oss varje vecka vilket är underbart! Responsen och engagemanget hos alla som lyssnar är den största drivkraften och vi känner oss alltid sjukt tacksamma och förvånade över att folk faktiskt lyssnar varje vecka.

Det låter riktigt inspirerande! Men varifrån får ni era idéer och inspiration till innehållet?

– Vi utgår mycket ifrån oss själva, vad vi skulle vilja lära oss och vad vi jobbar med just nu, vad vi kämpar med och kanske det vi skulle velat lära oss i starten av vår fotografiska resa. Vi får också mycket tips och önskemål från våra lyssnare.

Och den som inte har lyssnat på något poddavsnitt från er än – vad pratar ni om?

– Egentligen handlar det om allt mellan himmel och jord inom foto. Personliga erfarenheter inom fotovärlden, entreprenörskap och inspiration, att våga satsa och tro på sig själv. Mycket personlig utveckling. Vi snackar ganska lite om just den tekniska biten och utrustning, och tror mer på att allt runtomkring är det som gör dig till den fotograf du är: hur du sätter mål, att personlighet är den nya marknadsföringen, ljussättning, att investera i dig själv och hur man får naturliga spontana bilder. Dessutom har vi flera grymma gäster i podden, och varje månad kör vi en livepodd som vi sänder på Instagram. Där svarar vi live på våra lyssnares frågor.

Det låter ju fantastiskt att få ta del av alla era tankar och funderingar! Det handlar mycket om utveckling och inspiration helt enkelt?

– Vårt motto är att vi inte vet allt, vi snackar väldigt öppet och ödmjukt om alla ämnen och vill skapa en trygg plats för diskussion. Vi tror att vår typiska Fatta Foto-lyssnare är som en Gott och blandat-påse med mycket kärlek och ödmjukhet. En fotograf som vill satsa på sin passion, som precis har startat upp sin verksamhet eller som vill få kollegor i branschen och inspireras varje vecka tillsammans med Fatta Foto-familjen. Som vill känna gemenskap i vad vi alla kämpar med och även dela framgångar.

Det låter som om ni har en ambition att verkligen vilja hjälpa alla fotointresserade där ute?

– Det bästa med att podda är att komma i kontakt med så många människor och följa deras resa, att kanske få inspirera och till och med få hjälpa någon att våga! Såklart älskar vi när vi får träffa våra lyssnare live och även de många roliga möjligheterna vi får att skapa olika event med fantastiska företag. Detta gör att vi får komma utanför poddrummet och verkligen se och träffa dem vi pratar med varje vecka.

Så vad tycker ni själva är det absolut roligaste med just fotografering?

– Så svårt att säga! Att få gå från idé till färdigt resultat och allt där emellan. Jag älskar att göra »inspiration-boards«, komma på egna teman och plåtningar och sen genomföra det. Att få lämna vad som är »rätt« och testa lite olika vinklar, fota porträtt med vidvinkel och bara lita på sin egen magkänsla, förklarar Maja.

– Definitivt att få träffa så många olika människor och skapa en relation till dem, att jag får vara med på en av deras största stunder i livet. Den känslan går inte att förklara! Jag hoppar ofta av glädje och tacksamhet för att jag faktiskt får göra detta, berättar Elin.

Bröllop och porträtt är ju verkligen något som handlar om att skapa sig en relation till människor man möter – har ni något tillfälle som varit extra roligt?

– Förra sommaren när jag fick möjligheten att fotografera mitt första destinationsbröllop i Spanien! Det var så coolt och roligt att få göra, och min största passion i livet förutom foto är att få resa och uppleva världen, utan det är jag ingenting! Det mest fantastiska jag gjorde under 2019 var när jag åkte till Indien för att fota ett yogaretreat – jag var med och plåtade och yogade en hel vecka med The Soul Space. Det var magi! Stunden här och nu är så himla vacker och viktig, att inte springa för fort och missa de fina stunder som faktiskt händer just precis nu, berättar Elin.

– Två händelser som verkligen har varit »nyp mig i armen«-ögonblick var när jag förra året fick fotografera ett bröllop i New York, porträtt på Brooklyn Bridge och ceremoni i Central Park. Hur hamnade jag här? Det andra tillfället var när jag fick mitt egna projekt publicerat i en modetidning i USA – tänk hur långt man kan nå om man bara litar på sin egen magkänsla och vågar lite med sitt egna kreativa uttryck – så viktigt, förklarar Maja.

Även om man utvecklas själv, och till slut hittar sin egen stil, så brukar många fotografer inspireras av andra. Vad har du för inspirationskälla Maja?

– Jag har själv inte gått någon fotografutbildning utan lärt mig mycket genom Youtube, University of Youtube som jag brukar säga. Där fastnade jag för fotografen Jessica Kobeissi och har lärt mig så otroligt mycket av henne, både redigeringsmässigt och om teknik och fotografering.

Och du Elin – vilka blir du inspirerade av?

– Den här frågan är så svår! Det finns många runt omkring mig som inspirerar mig, men om jag ska nämna några så är det Linda Eliasson, Linnsej, Paige Holmgren och Elaine Lilje.

Så om ni skulle summera er egen väg – vad är era bästa tips för att utvecklas som fotograf?

– Investera i dig själv genom workshops, nätverksträffar, poddar och Youtube. Lyssna på dig själv, vad vill du göra om du får välja själv? Fota, fota, fota – och hitta det du älskar och den stil som känns som du! Gör portfoliofotograferingar som du själv får styla och göra din egen grej på! Pressen av förväntningar försvinner – och du får skapa fritt.

Hemsida: fattafoto.se, kamerabild.se/fattafoto

Podd: kamerabild.se/fattafotopodden

Instagram: instagram.com/fattafoto

E-post: fattafotopodd@gmail.com