Nyhet

Filmade med bilkamera – åtalad för brott mot skyddslagen

Så här kan en bilkamera se ut, RoadEyes bilkamera från recONE.

En man som hade en bilkamera monterad i bilen medan han körde på militärt skyddsområde är nu åtalad för brott mot skyddslagen, skriver UNT. Händelsen skedde på Uppsala garnison.

Bilkameror eller så kallade dashcam är sedan ett par år lagliga att använda i Sverige, från att tidigare gått under kameraövervakningslagen. Men det ger inte rätten att använda dem överallt. Den åtalade mannen hade sedan i höstas utfört uppdrag på garnisonområdet vid Ärna flygfält i Uppsala, skriver UNT.

Upptäckte blinkande i vindrutan

Vakterna vid garnisonen upptäckte under en inpassage att det blinkade i mannens vindruta. Ett blinkande som orsakades av kameran som satt monterad bredvid bilens backspegel. Kameran blev beslagtagen på plats varav polisen senare kunde konstatera att mannen filmat på området. Enligt mannen var avsikten aldrig att filma försvarshemligheter, utom att han helt enkelt glömt kameran där då den fanns med när han köpte bilen. Syftet ska varit att dokumentera händelser i trafiken, för eventuella försäkringsärenden.

Filmat hemligt område

UNT skriver att Försvaret har bedömt att filmen visar material som är hemligt enligt försvarssekretessen och med hänvisning till rikets säkerhet. Han har därmed åtalad för brott mot skyddslagen. Platsen i fråga ska varit klart skyltad med foto- och filmförbud.