Nyhet

Firmwareuppdatering lagade Hubbleteleskopets kamera

Hubbleteleskopet.

Den 8 januari slutade huvudkameran på Hubbleteleskopet att fungera. Nu är den igång igen – efter en firmwareuppdatering.

Det är inte bara kameror på jorden som får mjukvaruuppdateringar: nu har även Nasa lyckats laga det 28-åriga Hubbleteleskopet genom att uppdatera huvudkamerans krets med ny firmware.

Problemen med "Wide Field Camera 3" började den 8 januari, och berodde på, trodde man då, hårdvaruproblem. Styrkretsen hade då själv upptäckt att vissa spänningar låg utanför sina toleranser, något som gav upphov till att kameran automatiskt stängde av sig för att inte skadas. Kameran innehåller även dubbla kretsar ifall någon skulle sluta fungera, vilket innebar att Nasa började undersöka möjligheterna att byta till reservkretsen.

Wide Field Camera 3 med sina två CCD-sensorer på 2048x4096 pixlar var, förbereds för uppskjutningen med STS-125 på Kennedy Space Center.

Efter att ett team med ingenjörer undersökt problemet närmare och gått igenom minnesdumpar och telemetri, upptäcktes att problemet inte satt i hårdvaran utan mätningen av datan i mjukvaran.

Efter mjukvaruuppdatering och omstart fungerar nu kameran igen, efter att omkalibrering och telemetritester utförts under 48–72 timmar.

Nasa nära nedstängt

Verksamheten kring Hubbleteleskopets drift påverkas inte av Trumps nedstängning av stadsapparaten, men ingen forskning eller fotografering får utföras på instrumenten. 95 procent av de anställda på Nasa är tvungna att lämna jobbet och endast livsnödvändig personal får jobba under nedstängningen, utan lön.

Astronauterna får jobba, samt de som tar emot data från bland annars Mars, men inga mätningar eller observationer får göras, något som kan leda till att viktigt och tidskänsligt material som bilder på händelser som skulle ha tagits med Hubbleteleskopet kan gå förlorade.

Hubble Wide Field Camera 3 installerades i maj 2009 under ett serviceuppdrag, och har tagit över 240 000 bilder. Hubbles beräknade livslängd var 15 år, men är nu inne på sitt 29:e år.

Här kan du som är intresserad läsa mer om rymdfoto.