Nyhet

Fler nya studioblixtar från Bowens

På fotomässan i Göteborg nu i helgen var det världspremiär för Bowens nya blixtar i R-serien. Nu har vi fått ta del av den första manualen som har kommit till Sverige.

Bowens brukar uppdatera sina blixtar var femte år ungefär, på grund av att det är den tidscykel som de olika komponenterna finns på markaden. Den här gången är det lite mer än bara en uppdatering. Blixtarna i R-serien är en sammanslagning av flera av de gamla modellerna, med lite nytt inbakat i det hela.

-Blixtarna har ett modulsystem där användaren kan välja om man vill stoppa in ett del som ger radiostyrning, antingen Bowens egna Pulsarsystem eller en PocketWizard. Man kan också stoppa in en modul för fjärrstyrning, säger Jan Bergström på DITO.

Alla blixtarna är lika stora och ser likadana ut, enda skillnaden sitter på insidan, förutom vikten som skiljer sig mellan modellerna. R-serien kommer att komma i fem olika styrkor 250Ws(wattsekunder), 500Ws, 750Ws, 1000Ws och 1500Ws, först ut på den svenska marknaden blir de två svagaste blixtarna. Handhavandet har blivit enklare och priserna kan nog få en och annan avancerad amatör att sträcka sig efter plånboken.

De två starkaste blixtarna kommer att vara ställbara över 7 bländarsteg, övriga över 5 bländerasteg i 1/10. Vikten på 250R är 2.9 kilo, 500R hamnar på 3.4 kilo. De kraftigare modellerna sträcker sig från 3.5 till 5 kilo. Modelljuset kan ställas in atningen proportionerligt till blixtstyrkan, på fullt eller helt avstängt. Man kan också ställa ljuset manuellt till den styrka man tycker att det passar.

De preliminära priserna för 250R är 6.245 kronor, för 500R får man lov att lämna ifrån sig 7.370 kronor.

Blixtarna kommer också att säljas i kit med två blixhuvuden, två stativ, ett paraply och en softbox. Priset för ett paket med två 250R blir 13.290 kronor. Vill man ha ett kitt med två 500R får man betala 14.850 kronor.

Blixterna kommer ut på den svenska marknaden i slutet av mars.