Fotonyhet

Flera svenskar prisas i världens största hundfototävling

Hyllade bilder av svenska fotografer när u201dDog Photographer of the Yearu201d avgjordes. Foto: Marie de Verdier Persson / Daniel Nygaard
Hunden Lennons glädjeskutt i snön gav Umeåfotografen Daniel Nygaard en tredjeplats. Foto: Daniel Nygaard
Fotografen Marie de Verdier Persson från Alingsås uppmärksammades med sitt porträtt av hunden Askur. Foto: Marie de Verdier Persson

Hunden Lennons glädjeskutt i snön gav Umeåfotografen Daniel Nygaard en tredjeplats när ”Dog Photographer of the Year” nyligen korades i London. Även fotografen Marie de Verdier Persson från Alingsås uppmärksammades med sitt porträtt av hunden Askur.

I tio år har Brittiska Kennelklubben arrangerat tävlingen ”Dog Photographer of the Year”. Med närmare 13 000 bidrag från över 90 olika länder är tävlingen den största i världen inom hundfoto.

I en av alla hundbilder som skickades in syns den lyckliga dalmatinern Lennon som tar ett skutt i ett snöigt Umeå. Juryn gillade det fartfyllda ögonblicket och gav fotografen Daniel Nygaard en tredjeplats i kategorin ”Dogs at play”.

– Jag är så stolt över att juryn valde ut min bild på Lennon i denna oerhört breda kategori. Det är faktiskt den kategori som hade flest tävlingsbidrag, säger Daniel Nygaard.

Daniel Nygaards resa till hundfotografiets finrum började med familjens egna hundar. Mende senaste åren har mängder av hundar fångats på bild – alltid i sin naturliga miljö.

– För mig är det allra roligast att fotografera hundar ute i naturen, där många trivs allra bäst, säger han.

Utställning i London

Fotografen Marie de Verdier Persson får ett hedersomnämnande i porträttkategorin, med sin bild av den franska bulldogen Askur. Marie passade hunden en dag när hans familj var upptagen och i fotoateljén lyckades hon få Askur att ställa upp för ett porträtt.

– Jag strävar efter att fånga personligheten hos den jag fotograferar, oavsett om det är en människa eller en hund, och jag är förstås oerhört stolt och glad över att juryn uppskattade mitt porträtt av Askur, säger Marie.

Både Daniels och Maries bilder finns nu att beskåda i en utställning i London som Brittiska Kennelklubben bjuder in till i sitt eget konstgalleri. Där hänger bilderna fram till den 12 september 2016.

Här kan du se fler av bilder av Daniel Nygaard och Marie de Verdier Persson. Läs mer om tävlingen.