Fotonyhet

Flera svenskar prisas i World Press Photo

Årets bild i World Press Photo. Foto: Warren Richardson
Paul Hansen får ett andrapris i nyhetsklassen. Foto: Paul Hansen
Den svenska fotografen Jonas Lindkvist får ett tredjepris i sportklassen. Han är dock inte en av de som diskvalificerats. Foto: Jonas Lindkvist
Niclas Hammarström får ett tredjepris i klassen nyhetshändelse. Foto: Niclas Hammarström

En bild av flyktingar som är på väg över gränsen mellan Serbien och Ungern har utsetts till Årets bild i World Press Photo. Bland de prisade fotograferna finns även tre svenskar.

Årets bild i World Press Photo togs hem av den australiensiska fotografen Warren Richardson. Bilden som föreställer en man med sitt barn som är på flykt togs på natten den 28 augusti 2015. Warren tillbringade flera dygn med flyktingar längs med gränsen mellan Serbien och Ungern. Så här berättar han om ögonblicket då bilden togs:

– En grupp på cirka 200 personer anlände, och de rörde sig längs med stängslet. Kvinnor och barn skickades över först, sedan pappor och äldre män. Jag måste ha varit tillsammans med den här gruppen i cirka fem timmar, vi lekte katt och råtta med polisen under hela natten. När bilden togs var jag utmattad. Det var omkring klockan tre på morgonen och jag kunde inte använda blixt eftersom polisen försökte hitta de här människorna. Det hade varit som att ge bort dem. Så jag var tvungen att enbart använda mig av månljuset, säger Warren Richardson.

Bilden har allt enligt juryn

Juryn fick tidigt upp ögonen för den här bilden, som de tycker är kraftfull i sin enkelhet.

– Vi tycker den har nästan allt. En visuellt stark bild som visar vad som händer med flyktingarna. Jag tycker det är en väldigt klassisk bild, samtidigt som den är tidlös, säger Francis Kohn i juryn för World Press Photo.

Jonas Lindkvist får ett tredjepris i sportklassen.

Två DN-fotografer får pris

Bland de prisade pressfotograferna återfinns även tre svenskar: Paul Hansen, Jonas Lindkvist och Niclas Hammarström. Paul får ett andrapris i nyhetsklassen, med en bild av flyktingar som flyr i skydd av nattens mörker på ön Lesbos i Grekland. Han är fotograf på Dagens Nyheter vilket även Jonas är som får ett tredjepris i sportklassen. Jonas bild föreställer konstsim där gruppen Neptun Synchro uppträder under en julshow i Stockholm.

Niclas bild, som får ett tredjepris i klassen nyhetshändelse, föreställer en person som fallit offer för gängrelaterat våld i Honduras.

Här kan du se alla segrande bilder i World Press Photo.