Nyhet

Flygplansdrama gav klirr i kassan

I maj startade Expressen tävlingen "Årets bästa läsarbild". Tusentals läsare skickade in bilder. Och nu har tidningens bildchef Per Kagrell utsett vinnarbilden - Fredrik Granbergs flygplansdrama. Förutom äran får han 71717 kronor.

Publicerad

Bara sekunder efter starten på Arlanda, den 3 november 2006, havererade vänstra motorn på den Boeing 777 tillhörande Malaysia Airlines, som skulle flyga 279 passagerare till Kuala Lumpur. På marken stod Fredrik Granberg beredd med sin kamera.

- Jag hörde en dov smäll och såg delar från motorn falla ner på landningsbanan, säger han till Expressen. Men eftersom planet fortsatte att lyfta hann jag inte reagera så mycket på det utan kunde ta en bildserie på hela förloppet.

En knapp timme efter starten kunde flygplanet nödlanda på Arlanda utan komplikationer. Fredrik skickade in alla bilderna till Expressen. För tidningen berättar han att han hade stora förhoppningar om att vinna årets läsarbild.

- Den är väldigt bra rent bildtekniskt, den har bra skärpa och ljus, säger han. Och de flesta kan relatera till flygplan på något sätt. Antingen är man flygrädd eller så är man fascinerad av flygplan.

"Årets bästa läsarbild" startade Expressen/ GT/ Kvällsposten i maj. Varje månad sedan dess har de utsett månadens bild vars fotograf belönats med 7171 kronor. Vinstsumman för Årets läsarbild kommer av tidningens SMS- och MMS-nummer för bilder och tips - 71717.