https://www.kamerabild.se/nyheter/folk-som-tittar-vann-fotobokspriset-2012
513770
Nyheter
Nyhet

Folk som tittar vann fotobokspriset 2012

Foto: Miriam Klyvare

Totalbetyg

I konkurrens med kända och etablerade fotografer som Anders Petersen och Bruno Ehrs vann Inka Lindergård och Niclas Holmström Svenska Fotobokspriset 2012 med boken Watching Humans Watching. Vinnarna tillkännagavs på Rival i Stockholm igår kväll.

Watching Humans Watching är Lindergård och Holmströms första fotobok. Bilderna handlar om människan och hennes relation till naturen som det stora okända, och är fotograferade på platser dit människor reser för att uppleva orörd natur; Tanzania, Island, Hammerfest, Torö, Gotland och nationalparker i USA. Boken undersöker hur vi som individer beter oss i grupp när vi kommer i kontakt med naturen. Här har fotograferna närmat sig människorna med en objektivitet liknande en naturfotografs.


– Vi gillade konceptet att se människor som djur – att se dem på distans och smyga på dem. Människorna på bilderna vet inte att de blir fotograferade, säger Inka Lindergård.

Paret ställer regelbundet ut och publiceras internationellt. Den 4–9 december representeras de av galleriet Swedish Photography i Berlin på CONTEXT-mässan i Miami och till våren väntar en soloutställning på galleriet Green is Gold i Köpenhamn.

Juryns motivering lyder så här: Inka Lindegård & Niclas Holmström gjuter nytt liv i landskapsfotografiet och vårt sätt att betrakta korsdraget mellan människa och natur. Med ett okonventionellt och associativt förhållningssätt knyter de an till naturen som det stora okända, både med ett konsthistoriskt och nutida bildspråk. Bokens lekfulla form förmedlar personliga och överraskande perspektiv.

Här kan du läsa mer om de övriga nominerade.
Foto från boken Watching Humans Watching.