Nyhet

Folkligt, festligt och fullspikat när Göteborg plankade

216 meter plank längs Majvallen och nästan lika många fotografer. När Planket Göteborg gick av stapeln blev det succé på första försöket.

Publicerad

Okej, det är 26 år efter Stockholms första planketutställning, men bättre sent än aldrig. Och strålande sommarväder, massor av folk och mycket fotografi gjorde att Planket Göteborg säkert får uppföljare. Till skillnad mot i Stockholm, där fokus mest låg på etablerade fotografer hade initiativtagarna Mette Muhli och Edith Camilla Svensson gjort Planket Göteborg öppet för alla. Därför blandades kända pressfotografer som till exempel Lisa Thanner och Niklas Maupoix med unga konstfotografer och även hobbyfotografer

- Det var så vi ville ha det, och när vi mätte upp planket till 220 meter trodde vi aldrig att vi skulle lyckas fylla det, men redan i mitten av juli fick vi säga stopp, säger Edith Camilla Svensson.

Markus Jenemark, som själv ställde ut, gillade bland annat känslan i Kajsa Tenglids bilder.

En fotograf som drog mycket folk var Henning Sjögren. Som enda svenska fotograf jobbar han med så kallad "wet plate", samma teknik som fotografen Sally Mann använder. En gammal teknik där man framkallar med kemikalier på exponerade glasplåtar. Tekniken togs fram i mitten av 1800-talet och för att lära sig den reste Henning till USA, där det finns relativt många fotografer som använder sig av wet plate. Ofta reser de runt och säljer bilder där människor vill fotograferas med ålderdomliga kläder och på så sätt återskapa historien. Men så vill inte Henning jobba.

Många ville veta mer om Henning Sjögrens bilder i wet plate-teknik.

- Nej, jag tycker att det blir intressantare när bilderna visar vanliga, moderna människor. Då blir det en spänning mellan gammalt och nytt.

En av många entusiastiska besökare på Planket Göteborg var Lillie Andersson - i september fyller hon 93 år.

- Det är mycket fint här - verkligen jätteroligt att komma hit och titta, säger Lillie och kramar om arrangören Edith Camilla Svensson.

Lillie Andersson, snart 93 år, sken ikapp med solen på Planket Göteborg. Här tillsammans med en av initiativtagarna, Edith Camilla Svensson.

Fotnot: Några av Henning Sjögrens bilder finns på hans hemsida Timeunit.se.