Fotografer

Foto i rutan under julen

Under julen brukar de flesta ha lite ledig tid, om du får någon dylik över kanske en dokumentär om fotografi eller en fotograf kan intressera. Här är en samling av det som presenteras av SVTplay.

Även om julen i år ligger fårhållandevis dåligt till för att ge extra lediga dagar så är det kanske ändå många som tar ledigt några extra dagar för att varva ner och umgås med familj och vänner. Ibland kan det dock ändå vara skönt att bara slappa lite, dagarna är korta och i de snöfria delarna av sverige blir det fort mörkt. Då kanske det kan passa att sätta sig i soffan och titta på en dokumentär om en fotograf eller liknande. SVTplay har en kategori med namnet "Fotografi" här hittar man ett antal filmer och program som handlar om diverse inom fotografi.

Anders Petersen är en av de fotografer du kan få en inblick i när du kikar igenom utbudet på Svtplay.

Om du går in på svtplay.se/kategori/fotografikan du bläddra mellan bland annat en film om filmfotografen Eadweard Muybridges liv och karriär. Eller något mer modernt som ett program om den digitala bildkonstnären Erik Johansson.

Förutom dokumentärer och enstaka program finns också några serier. Bland annat Brollpsfotograferna där vi i sex avsnitt får följa med olika bröllopsfotografer när de visar sitt arbete. Berättar hur de tänker när de fångar sina bilder, varje avsnitt är en halvtimme och går således lätt att klämma in när du får en chans att sätta dig ner.

En annan serie med något längre avsnitt är den norska produktionen Fotobonden. Här får vi följa bonden Jostein som även har ett fotogömsle där fotografer och filmare kommer för att fånga den norska naturen på nära håll.

Men även om det finns en hel del att titta på så hoppas vi att du även ser till att med kameran i hand fånga några bilder under ledigheten också.