https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/8-procent-av-finalbilderna-i-world-press-photo-var-manipulerade
543348
Foto
Fotonyhet

8 procent av finalbilderna i World Press Photo var manipulerade

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/WPPH_LOGO_CMYK-940x223.jpg?itok=Hs0BXL3k', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/WPPH_LOGO_CMYK-940x223.jpg?itok=Hs0BXL3k', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/WPPH_LOGO_CMYK-940x223.jpg', w: 940, h: 223, title: ' ' },]

Totalbetyg

Av årets bilder som slutligen kom till final i den internationella bildjournalist-tävlingen World Press Photo var det 8 procent som blev diskade på grund av manipulation.

Förra året blev det ganska mycket rabalder kring vinnarbilden av svenska fotografen Paul Hansen, när bilden anklagades för att vara manipulerad. I den bilden hade ljuset justerats till den gräns att många tyckte att den borde diskvalificeras. 

På grund av händelserna kring Hansens bild skärpte man i år reglerna kring manipulation. Vid en närmare kontroll av råfilerna visade det sig att 8 procent av de bilder som nått finalomgången var manipulerade i enlighet med de nya reglerna för bildmanipulation.

Ordföranden för juryn i årets tävling, Gary Knight, säger i en intervju med British Journal och Photography att bilderna i flera fall absolut inte hade behövt justerats om fotografen bara böjt lite på benen eller valt ett något annorlunda utsnitt. Vidare förklarar han att de nya reglerna är bra:

– Jag är glad att vi hittade dom, och vi har nu skickat ut ett starkt budskap om att om du fabricerar dina bilder så kommer du antagligen bli upptäckt, och du kommer att skämmas. Alla i juryn kan se problematiken i förlängningen. Jag tycker att det är en bra sak att juryn har infört detta, och det är viktigt för oss att vara öppen och ärlig kring det.

I de aktuella reglerna för deltagande i tävlingen kan man läsa följande:

"15. Innehållet i bilden får inte vara ändrad. Endast retuschering som följer dagens accepterade standard inom intustrin är tillåten. Juryn är den slutgiltiga bedömaren av denna standard och kan komma att begära den oförändrade originalfilen som den fångades av kameran eller en ojusterad skanning av negativet eller diabilden." 

 

I årets tävling av World Press Photo tog svensken Peter Holgersson hem förstapris i kategorin sport feature.