https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/en-annan-bild-av-djurparker-i-ny-fotobok
545992
Foto
Fotonyhet

Hon visar en annan bild av djurparker – i ny fotobok

I boken ”Zoo World” visar Julia Lindemalm en annan bild än den som parkerna visar upp för media.Till vänster: Brunbjörn, Skansen. Till höger: Bokomslag för ”Zoo World”.

Totalbetyg

Fotoprojektet »Zoo World« blir nu bok. Fotografen Julia Lindemalm har under sju års tid fotograferat i djurparker både i Europa och i USA. »Ju mer jag såg desto deppigare blev jag«, kommenterar Julia sina upplevelser.

Fotograf Julia Lindemalm.
Foto: Emma Larsson

Fotografen Julia Lindemalm har besökt tolv djurparker för att undersöka vad de fyller för funktion. Hon har fotograferat både i Borås och i Bronx och har blivit starkt berörd av det hon fått uppleva. 

– Ju mer jag såg desto deppigare blev jag. Projektet kom att bli större än själva fotograferandet. »Jag måste berätta det här« kände jag, sa Julia Lindemalm för en tid sedan när Kamera & Bild intervjuade henne om »Zoo World«.

 

Foto: Julia Lindemalm
Gråsäl, Odense Zoo.

 

»Blivit berövade sina naturliga beteenden«

2016 prisades projektet när Julia fick ta emot det första Lars Tunbjörkpriset. Och nu samlas bilderna i en bok som vill lyfta fenomenet djurparker på ett existentiellt plan med fotografier, personliga anteckningar och texter.

Vad var det då som gjorde Julia deppig när hon besökte djurparkerna?

– Dels att de ansvariga för djurparkerna inte kunde svara på mina frågor om varför de drev parkerna. Dels att djuren hade blivit berövade sina naturliga beteenden. Ofta satt de med ryggen mot glaset eller försökte att gömma sig. I burarna fanns det även upptrampade stigar på grund av att djuren gick samma vägar hela tiden. Medan jag fotograferade blev det tydligt för mig hur instängda djuren är, sa Julia tidigare till Kamera & Bild. 

I boken »Zoo World« visar hon en annan bild än den som parkerna visar upp för media.

– Det här gör vi inte för djuren, det här gör vi för oss själva. Vi kan säga att vi bevarar utrotningshotade djur – men på vilket sätt gör vi det? Vad håller vi egentligen på med?

 

Läs hela intervjun med Julia Lindemalm om projektet ”Zoo World”.

 

Boken »Zoo World« släpps den 5 april och ges ut av Pasadena Studio. I samband med boksläppet öppnar en utställning med bilderna på Kulturcentrum i Ronneby. Utställningen pågår mellan den 14 april och 3 juni.

167315513313063_1849582801752984