https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/f-rgl-gg-dina-svartvita-bilder-automatiskt
544907
Foto
Fotonyhet

Färglägg dina svartvita bilder automatiskt

Gråskalebild och programmets tolkning av färgläggning av samma bild.
[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/color.jpg?itok=p9ryac5n', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/color.jpg?itok=p9ryac5n', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/color.jpg', w: 1854, h: 1274, title: 'Gråskalebild och programmets tolkning av färgläggning av samma bild. ' },]

Totalbetyg

Forskare har nu skapat ett datorprogram som själv kan analysera en svartvit bild och färglägga den på ett verklighetstroget vis.

Datorprogram används till mycket, inte minst inom automatisering. Kamera & Bild har tidigare skrivit om Google som lyckats skriva automatiska bildtexter till bilder med hjälp av ett bildidentifierande datorprogram.

Nu har forskare vid University of California i Berkeley skrivit en programvara som färglägger svartvita bilder automatiskt. Metoden går ut på att en miljon färgbilder granskats, för att sedan kunna jämföras med de svartvita bilder som matas in i programmet.

När en bild analyserats klart så kan programmet fylla i "rätt" färg i föremålen och presentera en färglagd bild. Genom att använda ett så kallat "Turingtest" kan programmets skapare se hur äkta en människa upplever bilderna – och faktum är att vi blir lurade i en femtedel av fallen att tro att den datorfärglagda bilden är originalbilden.

Häftigt tycker vi – som även hoppas på att detta hamnar som ett filter i en framtida version av exempelvis Photoshop. Just nu finns inget enkelt sätt att använda programmet, men har du kunskap inom området så går det att ladda ner källkoden.

 

På projektets hemsida kan du läsa mer om programmet, men också se resultatet av färglagda bilder från den franske bildjournalisten Henri Cartier-Bresson svartvita original.