https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/filmer-f-r-fotografer
544949
Foto
Fotonyhet

Filmer för fotografer

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/filmerforfotografer.jpg?itok=YPBL4ZCE', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/filmerforfotografer.jpg?itok=YPBL4ZCE', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/filmerforfotografer.jpg', w: 1828, h: 1800, title: ' ' },]

Totalbetyg

Nu är våren och snart även sommaren på gång. Dagarna blir allt längre och ljusare och för fotografen är det grönbetets tid. Men vissa dagar när regnet öser ner kan det ändå vara skönt att stanna kvar inne och kolla på en film. Här får du några tips om rullar som passar en fotograf.

Jordens salt

En film om 
Sebastião Salgado

Naturfotografen Sebastião Salgado har rest runt världen i 40 år av sitt liv för att fotografera olika platser. Under den tiden har han sett hur världen har förändrats, hur människans påverkan har ökat och tagit allt mer plats. I filmen vill han visa allt det vackra som ännu finns kvar. Både som en påminnelse om vad som fortfarande finns och som en uppmaning att rädda det som räddas kan. Filmen gick på bio förra året men nu får man nöja sig med tv:n hemma. (Från 2012. Betyg IMDB: 8,4)

McCullin

Dokumentär om krigsfotografen McCullin

Don McCullin är mest känd för de bilder han tog från världens olika konflikter mellan 1969 och 1984 när han arbetade för Sunday Times i London. I den här dokumentären berättar McCullin för första gången om sitt arbete i de olika katastrofområdena han arbetat i. Filmen behandlar även hur bildjournalistiken förändrades under hans tid. Filmen  kan ses som historien om bildjournalistikens både etiska och estetiska utveckling genom McCullins lins. (Från 2014. Betyg IMDB: 8,2)

Finding Vivian Maier 

Den okända fotografen

Vivian Maier arbetade i större delen av sitt liv som hemhjälp och nanny i olika familjer i Chicago. Hon hade alltid med sig sin kamera, men hennes bilder förblev okända under hennes livstid. Filmen handlar om hur  John Maloof köpte en låda bilder tillhörande Maier på en auktion och sedan försökte skapa en bild av henne. Maier kom att kallas en av de största gatufotograferna genom tiderna. Hon dog 2009 men hennes över 100 000 bilder lever kvar. (Från 2013. Betyg IMDB: 7,7)

Life

Att fotografera James Dean

Spelfilmen Life handlar om en fotograf på tidningen Life magazine som får i uppdrag att fotografera skådespelaren James Dean.  Filmen utspelar sig i en mängd olika länder, med utgångspunkt i USA. Under sitt uppdrag utvecklas en vänskap mellan fotografen och skådespelaren. En vänskap som följs genom filmen och de två människornas resor över världen. Filmen regisseras av den välkände kändis- och artistfotografen Anton Corbijn och är hans fjärde film.(Från 2015. Betyg IMDB: 6,3)

 

The secret life of Walter Mitty

Följ din dröm 

The secret life of Walter Mitty handlar om den uttråkade  Walter Mitty som arbetar på Life magazine som ansvarig för deras negativavdelning. Hans vardag är ganska tråkig, han dagdrömmer sig ofta bort. Mitty riskerar att förlora sitt arbete och tvingas därför ut på en jakt efter den frilansande fotografen som vet var negativ nummer 25 har gömt sig, ett negativ som ska användas till det sista tryckta omslaget till tidningen, och hans dagdrömmar blir verklighet.(Från 2013. Betyg IMDB: 7,4)

Eadweard 

Psykologiskt drama om filmens skapare

Eadward Muybridge var en känd fotograf under sent 1800-tal som fotograferade mycket fine art nude, men var även en av de första att experimentera med rörliga bilder. Filmen handlar om hans förhållandevis dramatiska liv där han bland annat blir frikänd trots att han mördat sin frus älskare, den sista i USA som frikänns för att mordet ansågs vara rättfärdigat. Delar av hans fotografiska utrustning finns idag på Kingston museum i Kingston i London.(Från 2015. Betyg IMDB: 7,6)