https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/fotografer/arets-bild-2021-har-ar-de-nominerade-bilderna-i-arets-tavling
548683
Fotografer
falskt
Fotografer

Årets bild 2021: Här är de nominerade bilderna i årets tävling

● BILDSPEL Nominerad till Årets bild 2021: Hundra år efter allmän och lika rösträtt infördes i Sverige förevigar stora delar av övergångsregeringen rösttavlan i ögonblicket då Sverige får sin första kvinnliga statsminister.

Totalbetyg

Bildjournalisterna Stina Stjernkvist, Eva Tedesjö och Joel Marklund kan ta hem det prestigefyllda priset Årets bild 2021. 79:e upplagan av tävlingen presenterar i dag alla nomineringar i årets tävling – och bilderna de kan vinna med.

På samma sätt som ifjol får vi redan nu veta vilka bilder och filmer som Sveriges bildjournalister kan vinna med i årets upplaga av Årets bild. Tävlingen som är öppen för alla yrkesverksamma fotografer är nu inne på sitt 79:e år och har sedan starten velat främja goda prestationer i jobbet. 

 

 

På samma sätt som ifjol heter dessutom tävlingen Årets bild 2021, eftersom tävlingsledningen nu har bestämt att namnet ska kopplas till året då bilderna och filmerna är tagna. (Så var fallet även 2020, då man valde att kalla tävlingen 2019, för att året därpå återigen ge tävlingen årtalet då priserna delades ut. Nu ändrar man alltså igen.) 

 

 

De nominerades bild- och filmberättelser kretsar alltså kring det som var aktuellt under det gångna året, såsom pandemin, att Sverige fick sin första kvinnliga statsminister och att det längs Ukrainas gränser samlades ryska trupper vilket vi nu ser konsekvenserna av.

Wennman har flest chanser att vinna

Årets bild-tävlingen har under senare tid gått från att enbart prisa stillbilder till att i dag bestå av flera tv-kategorier. Därför ser vi numera även bildjournalister från SVT och TV4 i nomineringslistan. Men i de rörliga kategorierna finns också namn från till exempel Dagens Nyheter och Aftonbladet, eftersom dagstidningar jobbar med tv även de. 

 

 

Den som har flest chanser till att vinna olika kategorier är Magnus Wennman från Aftonbladet, med fyra nomineringar. Han följs av Eva Tedesjö från Dagens Nyheter, Joel Marklund från Bildbyrån och Lisa Mattisson som är frilans – där alla har tre nomineringar vardera.  

 

 

Utgår vi från de olika medierna är Dagens Nyheter dominerande med totalt 14 nomineringar. Aftonbladet har sju, Bildbyrån fyra och TT Nyhetsbyrån och TV4 har båda tre nomineringar. Det senare har även Nordens Fotoskola som kan stoltsera med alla nominerade i kategorin Årets rookie: Paul Wennerholm, Angie Gray och Adam Sundman.

Nytt pris: Årets hederspris

Vinnarna av respektive kategori presenteras vid en prisceremoni på Nalen i Stockholm den 17 mars. Då delas även ett ”Årets hederspris” ut, vilket är en nyhet för i år. 

 

 

Kultur- och demokratiminister Jeanette Gustafsdotter kommer att vara på plats för att dela ut priset för Årets bild 2021, som Stina Stjernkvist (TT), Eva Tedesjö (DN) eller Joel Marklund (Bildbyrån) kan ta hem.

Den 19 mars öppnar en utställning med bilderna från Årets bild på Galleri Kontrast i Stockholm. Utställningen pågår fram till den 24 april.

 

 

De nominerade för Årets bild 2021 i respektive kategori är:

 

Årets bild

Stina Stjernkvist (TT)

Eva Tedesjö (DN)

Joel Marklund (Bildbyrån) 

 

Foto: Stina Stjernkvist
Nominerad till Årets bild 2021: Hundra år efter allmän och lika rösträtt infördes i Sverige förevigar stora delar av övergångsregeringen rösttavlan i ögonblicket då Sverige får sin första kvinnliga statsminister.

Foto: Eva Tedesjö
Nominerad till Årets bild 2021: På det belarusiska slättlandet i Baranavitjy är det avslutning för den gigantiska militärövningen Zapad-2021. Soldater, hundratals stridsvagnar, flygplan, helikoptrar och fartyg samsas med militärorkester och folkdans denna sista dag. Manövern är en är av Rysslands största krigsspel sedan kalla krigets slut och genomförs i samverkan med Belarus. Det officiella syftet är att pröva förmågan att utkämpa ett krig mot Nato.

Foto: Joel Marklund
Nominerad till Årets bild 2021: En QAnon-supporter vrålar när anhängare till USA:s president Donald Trump stormar den amerikanska kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari 2021 i Washington, D.C., USA.

 

Årets fotograf

Magnus Wennman (Aftonbladet)

Lisa Mattisson (Frilans)

Miranda Solvang (Frilans)

 

Foto: Magnus Wennman
Nominerad till Årets fotograf 2021: Magnus Wennman (Aftonbladet). Prostitutionen ökar under pandemin – och var tionde svensk man har köpt sex. Merparten av kvinnorna i svenska sexhandeln kommer från andra länder. Shelley, 21, är svensk. Hon säljer sex.

Foto: Lisa Mattisson
Nominerad till Årets fotograf 2021: Lisa Mattisson (Frilans). I ingenmansland med soldater på båda sidorna om gränsen mellan Polen och Belarus sitter en grupp migranter fast i hopplöst limbo. Migranter lockades med löften om en väg in i EU men utnyttjas som ett vapen i diktatorn Aleksandr Lukasjenkos hämnd mot väst.

Foto: Miranda Solvang
Nominerad till Årets fotograf 2021: Miranda Solvang (Frilans). De lyssnar och arbetar för att förhindra självmord. En del av arbetet handlar om att inte veta hur det går för personen som ringer. Några hör av sig senare och tackar för hjälpen, men inte alla.

 

Årets reportage

Iman Tahbaz och Samir Abu Eid (SVT)

Anette Nantell (DN)

Isac Hedljung, Lovisa Thuresson, Jocke Söderqvist, Nicke Nordmark, Hasse Johansson och Cecilia Gustafsson (TV4)

 

Fotograf och redigerare: Iman Tahbaz, Reporter: Samir Abu Eid
Nominerad till Årets reportage 2021: I nästan fyra år levde Elias Hano som flykting i Sverige. Han bodde i Filipstad där han lärde sig svenska och jobbade på en pizzeria. Men när hans hemstad i Irak befriades från terrororganisationen IS ville han hem till familj och vänner – och han ville vara med och bygga upp sitt hemland. Elias tog med sig sina pizzabagare-kläder och väl hemma öppnande han en pizzeria.

Foto: Anette Nantell
Nominerad till Årets reportage 2021: Året 2021 präglades av den största vaccinationskampanjen i svensk historia. Sverige gjorde en gemensam kraftansträngning för att vi tillsammans skulle knäcka spridningen av covid-19. Tiotusentals människor arbetade med att vaccinera miljoner svenskar. Sprutorna laddades i kyrkor, mässhallar, barer och Folkets hus runt om i landet. För många var det en omvälvande upplevelse att ta den första vaccindosen mot covid-19.

Foto: Isac Hedljung & Lovisa Thuresson
Nominerad till Årets reportage 2021: Fotograf: Isac Hedljung/TV4 & Lovisa Thuresson/TV4, Redigering: Jocke Söderqvist/TV4, Reporter: Nicke Nordmark & Hasse Johansson/TV4, Grafik: Cecilia Gustafsson/TV4

 

Årets rookie

Paul Wennerholm (GP/Nordens Fotoskola)

Angie Gray (Upsala Nya Tidning)

Adam Sundman (Nordens Fotoskola)

 

Foto: Paul Wennerholm
Nominerad till Årets rookie 2021: Paul Wennerholm (GP/Nordens Fotoskola). Drottning Silvia besöker operationssalen i det nya barnsjukhuset som är uppkallat efter henne. Vid ett tillfälle tar hon upp en liten plastattiralj och frågar om den är svensktillverkad, det vågar ingen svara på men den är iallafall köpt av ett svenskt företag. 

Foto: Angie Gray
Nominerad till Årets rookie 2021: Angie Gray (Upsala Nya Tidning). Sanna Graan växte upp med en mamma som sysslade med jakt. Nu för hon jakten vidare till en tredje generation; till sin dotter Moa. ”Det är männens arena, även i dag. Ibland är man i sammanhang där man får kommentarer och tas inte alltid på allvar. Ibland undrar man: är det verkligen 2021?”, säger Sanna Graan.

Foto: Adam Sundman
Nominerad till Årets rookie 2021: Adam Sundman (Nordens Fotoskola). 2021-03-08: Vågens stilla rum. En ö ses som en isolerad plats av den som tittar utifrån, en bild av att sitta fast eftersom platsen är omringad av vatten. Den som befinner sig på ön upplever inte samma fysiska avskildhet, det är som vilken plats som helst. Åland är en sådan ö. I vanliga fall, bortom corona, går fyllda kryssningsfärjor mellan Sverige, Åland och Finland som minskar det fysiska avståndet för personer boende på ön.

 

Nyhetsreportage inrikes


Paul Hansen (DN)

Magnus Hjalmarson Neideman (SVD)

Veronika Ljung-Nielsen (DN)

 

Foto: Paul Hansen
Nominerad till Årets nyhetsreportage inrikes 2021: Stefan Löfven ska snart sluta som Socialdemokratisk partiledare och statsminister efter nästan tio år. Nu väntar ett nytt liv för honom – livet som före detta statsminister. TV4-huset: Innan det sista stora framträdandet får nästipp och panna får ett par blänkdämpande pudervift. ”Inte mycket att jobba med” skojar Stefan Löfven.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Nominerad till Årets nyhetsreportage inrikes 2021: Under Corona-epidemins början riktades skarp kritik mot hemtjänsten. Brist på skyddsutrustning och dåligt utbildad personal angavs som orsaker. Stressen och minutschemat är enligt Annelie Gonnéus det värsta. Bädda rent sängen 5 minuter, toalettbesök 10 och duscha de äldre 20 minuter. Ändå försöker hon ibland sitta och lyssna på sina ”brukare”. En del av de gamla är ensamma och Annelie är ofta den enda sociala kontakten. Och nu under pandemin blev allt mer komplicerat. Masker, visir och handskar ska användas, bytas och spritas. Isolering av sjuka och plötsliga schemaändringar.

Foto: Veronika Ljung-Nielsen
Nominerad till Årets nyhetsreportage inrikes 2021: Hiba Ismail förlorade sin son Elias Sheikh i mars 2020 när han sköts till döds i Biskopsgården. Elias var 16 år när han mördades och var enligt polis, skola, familj och tingsrätt inte kriminell. En rättegång hölls efter hans död där två tonåringar åtalades, men ingen har dömts för mordet. Hiba lever kvar i sin sorg och saknad.

 

Nyhetsbild inrikes

Janerik Henriksson (TT)

Stina Stjernkvist (TT)

Hanna Brunlöf Windell (GT/Expressen/Frilans)

 

Foto: Janerik Henriksson
Nominerad till Årets nyhetsbild inrikes 2021: Socialminister Lena Hallengren håller en digital pressträff på temat vaccin tillsammans med Marie Morell, ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation, och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Foto: Stina Stjernkvist
Nominerad till Årets nyhetsbild inrikes 2021: Hundra år efter allmän och lika rösträtt infördes i Sverige förevigar stora delar av övergångsregeringen rösttavlan i ögonblicket då Sverige får sin första kvinnliga statsminister.

Foto: Hanna Brunlöf Windell
Nominerad till Årets nyhetsbild inrikes 2021: Mitt under jakten på den misstänkta bombmannen efter explosionen på Övre Husargatan i Göteborg får polisen larm om ett bombhot mot en vårdcentral bara ett stenkast från platsen. En förskola befinner sig innanför avspärrningarna och oroliga blickar ses inifrån lokalen.

 

Nyhetsreportage utrikes


Alexander Gustavsson (Försvarsmakten)

Anna Tärnhuvud (Aftonbladet/Frilans)

Andreas Bardell (Aftonbladet)

 

Foto: Alexander Gustavsson
Nominerad till Årets nyhetsreportage utrikes 2021: Efter att USA drog hem sina trupper från Afghanistan har talibanerna erövrat stora delar av landet och intagit huvudstaden Kabul. Ett slutdatum är satt då USA och NATO ska vara ute ur landet och innan dess evakueras så mycket människor som möjligt.

Foto: Anna Tärnhuvud
Nominerad till Årets nyhetsreportage utrikes 2021: I mitten av juli orsakade kraftiga skyfall stora översvämningar i västra Tyskland. De materiella skadorna är omfattande och minst 165 dödsoffer har bekräftats. Många av de omkomna hittas i översvämmade källare där de försökt hämta minnen och värdesaker, medan andra drogs med av de kraftfulla vattenströmmarna. När vattenmassorna har sjunkit undan återstår ett enormt uppröjnings- och återuppbyggnadsarbete.

Foto: Andreas Bardell
Nominerad till Årets nyhetsreportage utrikes 2021: Skövlingen av Amazonas ökar snabbt. Inne i regnskogen har en grupp kvinnliga krigare bestämt sig för att försvara sin skog. De senaste åren har den invaderats av kriminella ligor, som plundrar skogen på dess värdefullaste träd.

 

Nyhetsbild utrikes

Joel Marklund (Bildbyrån)

Alexander Gustavsson (Försvarsmakten) 

Lisa Mattisson (Frilans)

 

Foto: Joel Marklund
Nominerad till Årets nyhetsbild utrikes 2021: En QAnon-supporter vrålar när anhängare till USA:s president Donald Trump stormar den amerikanska kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari 2021 i Washington, D.C., USA.

Foto: Alexander Gustavsson
Nominerad till Årets nyhetsbild utrikes 2021: Efter att USA drog hem sina trupper från Afghanistan har talibanerna erövrat stora delar av landet och intagit huvudstaden Kabul. Det råder kaos på den internationella flygplatsen Hamid Karzais och Svenska transportflygplan och specialförband är på plats för att stödja Utrikesdepartementet och Migrationsverket med den komplexa uppgiften att få hem tidigare lokalanställd personal, svenska medborgare och personer med uppehållstillstånd i Sverige.

Foto: Lisa Mattisson
Nominerad till Årets nyhetsbild utrikes 2021: Polen. Aktivisten och tolken Mahdieh Gholami försöker kommunicera med de migranter som är fångna mellan Belarus och Polen och inte får komma varken fram eller tillbaka.

 

Vardagslivsreportage inrikes

Anna Nordström (Frilans)

Miranda Solvang (Frilans)

Lotta Härdelin (DN)

 

Foto: Anna Nordström
Nominerad till Årets vardagslivsreportage inrikes 2021: Över ett år med restriktioner. Besöksförbud. Frånvaro av närkontakt med sina anhöriga. Barbro H-Langes 97-åriga senildementa mamma ska dö nu. Läkaren ringde nyss från äldreboendet och berättade. Nu får hon vara nära. Tiden går långsamt. Det finns inte mycket man kan göra mer än att bara sitta där i rummet. Det tog nästan fem dygn innan hennes mamma Mabbe somnade in lugnt och stilla.

Foto: Miranda Solvang
Nominerad till Årets vardagslivsreportage inrikes 2021: De lyssnar och arbetar för att förhindra självmord. En del av arbetet handlar om att inte veta hur det går för personen som ringer. Några hör av sig senare och tackar för hjälpen, men inte alla.

Foto: Lotta Härdelin
Nominerad till Årets vardagslivsreportage inrikes 2021: De som inte får plats när Stockholm växer. Stadsutvecklingsområdet Johannelund-Vinsta – här ska en av Förbifart Stockholms trafikplatser bidra till att området ska blomstra. I området planeras för 5 000 bostäder, handel och kontor. I en skogsdunge mitt i centrum av det så kallade utvecklingsområdet bor sedan några månader Anette ”Nenna”, tillsammans med sin sambo Peter och tiotalet vänner. De kommer inte få plats i den nya utvecklingsplanen.

 

Vardagslivsbild inrikes


Anna Nordström (Frilans)

Robban Andersson (Nerikes Allehanda)

Roger Turesson (DN)

 

Foto: Anna Nordström
Nominerad till Årets vardagslivsbild inrikes 2021: Över ett år med restriktioner. Besöksförbud. Frånvaro av närkontakt med sina anhöriga. Barbro H-Langes 97-åriga senildementa mamma ska dö nu. Läkaren ringde nyss från äldreboendet och berättade. Nu får hon vara nära. Tiden går långsamt. Det finns inte mycket man kan göra mer än att bara sitta där i rummet. Det tog nästan fem dygn innan hennes mamma Mabbe somnade in lugnt och stilla.

Foto: Robban Andersson
Nominerad till Årets vardagslivsbild inrikes 2021: Staden växer. Årets sista farväl till kossorna på Kvinnersta. 2022 lämnar de jordbruksgymnasiet – och grannen Julias sommarparadis utanför Örebro.

Foto: Roger Turesson
Nominerad till Årets vardagslivsbild inrikes 2021: När både pandemi och snöoväder höll stockholmarna inomhus fick matbuden fler beställningar än vad de hann leverera. Få har inblick i deras verklighet och mannen på bilden ville inte tala om arbetsvillkoren av rädsla över att bli av med sitt jobb. Han hänvisade till andra som engagerat sig fackligt. En av dem var Harry Heath som när han summerade arbetspasset i slutet av dagen hade fått en snittlön på 123 kronor i timmen. Han hoppades att den här vintern skulle bli hans sista som cykelbud.

 

Vardagslivsreportage utrikes

Niclas Hammarström (Expressen/Frilans)

Eva Tedesjö (DN)

Lisa Mattisson (Frilans)

 

Foto: Niclas Hammarström
Nominerad till Årets vardagslivsreportage utrikes 2021: Moyamba Junction, Sierra Leone. Njala-universitetets veterinärteam är redo att fånga fladdermöss. Universitetet är ett av dem som arbetar med att hitta och forska i nya virus.

Foto: Eva Tedesjö
Nominerad till Årets vardagslivsreportage utrikes 2021: Daria Losik har ett porträtt av sin man Ihar på jeansjackan. Han är journalist och sitter sedan ett år inlåst. Han greps och spärrades in i ett häkte i Minsk där många av de som protesterade mot regimens våld blivit svårt misshandlade. Sen delgavs han åtalet; upp till 15 års fängelse för påstådd förberedelse av massupplopp. ”Jag är inte optimistisk om rättsprocessen. De har ofta dömt folk till långa fängelsestraff för kommentarer eller smileys på sociala medier”, säger Daria.

Foto: Lisa Mattisson
Nominerad till Årets vardagslivsreportage utrikes 2021: Litauen. Byskolan har varit övergiven i 20 år, men förvandlades under sommaren till en provisorisk flyktingförläggning. Nu är det ett hem åt 120 asylsökande från bland annat Irak och Afghanistan.

 

Vardagslivsbild utrikes

Thomas Nilsson (Frilans)

Eva Tedesjö (DN)

Magnus Wennman (Aftonbladet)

 

Foto: Thomas Nilsson
Nominerad till Årets vardagslivsbild utrikes 2021: Hamas håller en militärparad i Khan Younis, Gaza för att fira det de ser som en seger över Israel i det 16 dagar långa kriget som bröt ut mellan Israel och Hamas i Gaza i samband med ett väntat domstolsbeslut om utvisning av palestinska familjer i ett område i Jerusalem som successivt tas över av judar, vilket i sin tur ledde till sammandrabbningar mellan israelisk polis och palestinier vid Al Aqsa-moskén. Kriget krävde livet på 256 palestinier (inklusive 66 barn) och 13 israeler (inklusive 2 barn).

Foto: Eva Tedesjö
Nominerad till Årets vardagslivsbild utrikes 2021: På slättlandet i Baranavitjy i Belarus är det avslutning för den gigantiska militärövningen Zapad-2021. Soldater, hundratals stridsvagnar, flygplan, helikoptrar och fartyg samsas med militärorkester och folkdans denna sista dag. Manövern är en är av Rysslands största krigsspel sedan kalla krigets slut och genomförs i samverkan med Belarus. Det officiella syftet är att pröva förmågan att utkämpa ett krig mot Nato.

Foto: Magnus Wennman
Nominerad till Årets vardagslivsbild utrikes 2021: Kabul, 9/11 2021. Exakt 20 år efter attentaten som startade kriget i Afghanistan. En stund av lek. Barnen i Shar Now-parken tillhör de fattigaste av de fattiga. De flesta är internflyktingar från andra delar av landet Redan innan regeringen kollapsade och talibanerna tog över den 15 augusti var uppemot halva befolkningen i behov av hjälp för att överleva. Nu stoppas biståndet från att komma in. De sista hjälporganisationerna har packat ihop. Och hungern ökar.

 

Porträttreportage


Hanna Franzén (Frilans)

Åsa Sjöström (Frilans)

Henrik Hansson (Fotograf Hasse Eriksson AB)

 

Foto: Hanna Franzén
Nominerad till Årets porträttreportage 2021: I den här serien har jag porträtterat människor som lever med sjukdomen skolios. Caspian är 3 år gammal och bär korsett 24 timmar om dygnet för att kunna gå och fungera som andra barn. Redan från födseln upptäckte läkarna att hans ryggrad var sned.

Foto: Åsa Sjöström
Nominerad till Årets porträttreportage 2021: This Is Emíl! ”Tanken på att skaffa barn fanns inte i mina yngre år. Jag fantiserade aldrig om att bilda familj. Det var självklart att jag inte skulle bli gravid. Det kändes fel, så förknippat med kvinnlighet.” Emil är ickebinär och transmaskulin och föredrar ”den” som pronomen. Att sluta med testosteron och se sin kropp växa i en kvinnlig riktning kändes först otänkbart men med hjälp av fotografier på gravida transmän och ickebinära har Emíl skapat sig en egen bild av vad en graviditet kan vara – maskulin och bredbent.

Foto: Henrik Hansson
Nominerad till Årets porträttreportage 2021: När vädret är kallt eller blött sitter Arne och målar i det gamla stallet som numera är atelje.

 

Porträttbild


Anette Nantell (DN)

Magnus Wennman (Aftonbladet)

Hussein El-alawi (Sydsvenskan)

 

Foto: Anette Nantell
Nominerad till Årets porträttbild 2021: Inga fler flätor. Håret var viktigt för Birgitta Ohlsson. Det trodde hon i alla fall, tills hon tappade det. Inom loppet av en vecka fick Birgitta Ohlsson diagnosen bröstcancer. Spridd till lymfkörtlarna i armhålan. Och tumörerna där var aggressivt snabbväxande. – Jag skrev till min vän Cecilia Wikström, som ju är präst: ”Nu har jag cancer och om jag dör vill jag att du begraver mig”.

Foto: Magnus Wennman
Nominerad till Årets porträttbild 2021: Prostitutionen ökar under pandemin – och var tionde svensk man har köpt sex. Merparten av kvinnorna i svenska sexhandeln kommer från andra länder. Shelley, 21, är svensk. Hon säljer sex.

Foto: Hussein El-alawi
Nominerad till Årets porträttbild 2021: Så håller du dig över ytan, löd rubriken till en hurtig självhjälpstext häromsistens. Det var en artikel av många i sitt slag. De uppfordrande texter vars budskap är att det mesta i livet handlar om attityd. Att allt till syvende och sist beror på oss själva. Hur vi tar det, och så vidare. Ja, du vet hur det brukar låta. Tillvarons vatten utsätter oss för olika djup och just din ”yta” är inte alltid synlig för andra, inte som här på Öresunds Funkis, ”badet utan hinder” vid Ribersborgsstranden i Malmö.

 

Sportreportage


Lars Dafgård (Falu-Kuriren)

Jack Mikrut (Dagens Industri) 

Pontus Orre (Aftonbladet)

 

Foto: Lars Dafgård
Nominerad till Årets sportreportage 2021: Malte Milestad Thörnqvist gör sig klar för att hoppa. ”Det känns bra, det är roligt att vara här i backen”, säger han och slänger sig iväg för sitt femte hopp någonsin. Pappa Fredrik Thörnqvist, till höger har precis hjälpt till att spänna fast skidorna. Till vänster sitter Kevin Berg som har varit med och lagt plasten i backen under sommaren.

Foto: Jack Mikrut
Nominerad till Årets sportreportage 2021: Nils-Folke Färm har tagit SM-guld i brevduvesport sex gånger och har sysslat med sporten i 30 år. Nils-Folke Färm brukar gå ett par kilometer till en glänta eller åka några mil hemifrån när han tränar sina fåglar. Lådan öppnas på sidan i likhet med en tävlingsbur så att fåglarna får in vanan. Även när det inte är tävlingssäsong, behöver duvorna träning. Man ­börjar träna duvorna på en kortare distans och ökar sedan ­successivt.

Foto: Pontus Orre
Nominerad till Årets sportreportage 2021: Thobias Montler fick sitt livs chans att bli OS-medaljör i en dramatisk längdtävling under OS i Tokyo. Men ett övertramp med 1,4 centimeter stod mellan honom och en OS-medalj som till och med kunde varit av guld.

 

Sportbild


Petter Arvidson (Bildbyrån)

Joel Marklund (Bildbyrån)

Jonathan Näckstrand (AFP)

 

Foto: Petter Arvidson
Nominerad till Årets sportbild 2021: Nicolas Pedersen, Danmark faller med hästen Tailormade Chacco Coro framför ett vattenhinder när dom tävlar i Falsterbo Grand Prix under dag 9 av Falsterbo Horse Show den 18 juli 2021 i Falsterbo.

Foto: Joel Marklund
Nominerad till Årets sportbild 2021: Canadas Andre de Grasse, Nigerias Enoch Adegoke, USA:s Ronnie Baker, Kinas Bingtian Su, USA:s Fred Kerley, Italiens Lamont Marcell Jacobs och Sydafrikas Akani Simbine tävlar inför tomma läktare i finalen på 100 meter under OS den 1 augusti 2021 på Olympiastadion i Tokyo, Japan. På grund av covid-19-pandemin genomfördes de olympiska spelen i stort sett utan publik.

Foto: Jonathan Näckstrand
Nominerad till Årets sportbild 2021: Mexikos Aranza Vazquez Montano tävlar i den preliminära omgången av damernas 3m springboard dykning under de olympiska spelen i Tokyo 2020 på Tokyo Aquatics Center i Tokyo den 30 juli 2021.

 

Tv reportage


Paul Hansen (DN)

Thomas Karlsson, Jens Cronheim och Ida Yttergren (DN)

Magnus Wennman (Aftonbladet)

 

Foto: Paul Hansen
Nominerad till Årets tv-reportage 2021: ”Dödens Fyrvaktare”. Anna Nachman är begravningsansvarig på judiska församlingen och måste alltid vara beredd på att telefonen kan ringa. Under corona-pandemin har många församlingsmedlemmar avlidit. Många av dem var överlevare från Förintelsen. Livet med familjen levs ständigt med döden väldigt närvarande och hon har fått perspektiv på livet.

Foto: Thomas Karlsson
Nominerad till Årets tv-reportage 2021: När världen har vänts upp-och-ned och det sociala livet begränsats är det lätt att känna oro och otrygghet. Historiskt har många vänt sig till religiösa sammanhang i svåra tider. Vi har träffat fem religiösa ledare för att ställa frågan om livets stora frågor. Kan de hjälpa oss finna svaren i en sekulariserad tid? Vad är meningen med livet?

Foto: Magnus Wennman
Nominerad till Årets tv-reportage 2021: ”Vintersaga”. I det här projektet får vi möta människor från hela Sverige som stretar sig fram genom en pandemi.

 

Tv nyheter


Alexander Mahmoud (DN)

Lars Lindqvist, Daniel Costantini, Anita Szava, Madeleine Longo och Dennis Ylikangas (DN)

Petter Åkerman, Lennart Hultman-Boye (TV4)

 

Foto: Alexander Mahmoud
Nominerad till Årets tv-nyheter 2021: Juana Raquel Orias Blanco hör sin nyfödda dotter skrika, men läkaren skyndar snabbt iväg med flickan. Det tar 40 år innan hon får se sin dotter Jennys ansikte för första gången – på videolänk, från Enköping. Hundratals barn stals från sina föräldrar, och transporterades av flygvärdinnor till Sverige. I dag klassar Chile det som illegala adoptioner.

Foto: Lars Lindqvist, Daniel Costantini, Anita Szava
Nominerad till Årets tv-nyheter 2021: Magdalena Andersson röstades fram som statsminister, men tvingades avgå efter bara några timmar. En minidokumentär om den dramatiska veckan som slutade med att Sverige fick sin första kvinnliga statsminister.

Foto: Petter Åkerman
Nominerad till Årets tv-nyheter
 2021: Petter Åkerman (Foto & Redigering), Lennart Hultman-Boye (Reporter).

 

Tv sport

Oscar Dahl, David Elfgren och Kajsa Kalméus (C More och TV4)

Dennis Ylikangas och Lars Lindqvist (DN) 

Johan Tarland, Joakim Aspelin och Frida Nordstrand (TV4)

 

Foto: Oscar Dahl
Nominerad till Årets tv-sport 2021: Oscar Dahl (Foto), David Elfgren (Redigering ), Kajsa Kalméus (Reporter).

Foto: Dennis Ylikangas och Lars Lindqvist
Nominerad till Årets tv-sport 2021: 13-åriga kartingföraren Milla Sjöstrand hamnar i sin egen värld när hon tar på sig hjälmen och kör ut på banan. Hon vill inte vinna mot bara tjejer. Hon vill vinna mot alla.

Foto: Johan Tarland
Nominerad till Årets tv-sport 2021: Johan Tarland (Foto), Joakim Aspelin (Redigering), Frida Nordstrand (Reporter).

 

Samtliga nominerade bidrag finns att ta del av på aretsbild.se.