Fotografer

Brutus Östling drog storpublik med tekniksnack

Över 500 mässbesökare tog tillfället i akt att lyssna på Sveriges nya naturfotostjärna Brutus Östling som gav vad publiken vill ha - snygga bilder och mycket tekniksnack.

Vem vill inte ta bilder som Brutus Östling? Häftiga action- och närbilder på rovfåglar.

Men hur gör karlen?

Just det gav Brutus Östling svar på under sitt gratisföredrag på Fotomässan.

Att Brutus använder Canons senaste prylar undgick knappast någon i publiken, och det var kanske meningen också eftersom han är sponsrad av Canon. Det krävs dock en del teknik för att få till bilder på fåglar, så prylsnacket var inte bara reklam och för nöjes skull.

Brutus kom också in på teknikens begränsningar, när inte autofokusen hänger med.

Även annan teknik än fotografisk krävs när man ska få till storslagna fågelbilder. Det krävs också att man vet hur man ska locka till sig fåglar.

Brutus Östling är mycket öppen med hur han jobbar för att komma nära fåglarna. Det känns bra eftersom det inte bara går att smyga sig nära. Brutus pratar om att det finns ett kontrakt mellan fotografer och fåglar - fotograferna kommer med mat och fåglarna poserar.För att inte fåglarna ska sticka med maten sätter Brutus ibland fast den med ståltråd.

Teknik i all ära, Brutus kom även in på vad han tycker gör en bra fågelfotograf - att se detaljerna, sammanhangen, miljön och få till det snyggt.