https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/fotografer/erik-johansson-rets-naturfotograf-2015
545004
Fotografer
falskt
Fotografer

Erik Johansson årets naturfotograf 2015

Totalbetyg

Naturvårdsverket delar årligen ut ett stipendium för naturfotografer. Årets vinnare är bildkreatören Erik Johansson med sina magiska bilder.

Erik Johansson.
För 25:e gången delas Naturvårdsverkets stipendium ut. Prissumman på 25000 kronor tilldelas Erik Johansson, som i samband med stipendiumet ges möjlighet att ställa ut sina bilder på Naturhistoriska riksmuseet.

Så här skriver Björn Risinger, generaldirektör Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande om motiveringen till varför stipendiet går till Erik:

– Erik Johansson får stipendiet för att han med sina magiska bilder, med naturen som utgångspunkt, skapar en fantasi av en verklighet som faktiskt finns. Bilderna visar med briljans att även iscensatt fotografi kan vara nog så viktig och sinnesvidgande naturfotografi som både väcker och påverkar.

"Handlar om materialet jag kan fotografera"

När Kamera & Bild kontaktar Erik Johansson för att gratulera berättar han lite om sina egna tankar kring hur han går till väga i sin kreativa process och vad han vill åstadkomma med sina bilder.

– Mitt mål med mina bilder är att väcka tankar, att inspirera och ge ett annorlunda perspektiv. Den svenska naturen är ständigt återkommande i mitt bildskapande så det är väldigt roligt att det uppmärksammas. Den största missuppfattningen med mina bilder är att jag skapar dem i Photoshop, allt handlar om det material jag kan fotografera, förklarar han.

 

FOTO & RETUSCH: Erik Johansson

Bilden "Impact", som Erik Johansson kallar sin spegelbild. Här kan du även se en timelapse på hur han skapat bilden.

 

Läs hela vår intervju med Erik Johansson och hans arbete.

 

dela inte