https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/fotografer/eu-fotografen-skickar-bilderna-direkt-fr-n-kameran
244792
Fotografer
Fotografer

EU-fotografen skickar bilderna direkt från kameran

Foto: Gunnar Seijbold/Regeringskansliet
[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/imported/577770.jpg?itok=ESKSLpKl', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/imported/577770.jpg?itok=ESKSLpKl', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/imported/577770.jpg', w: 470, h: 216, title: 'Foto: Gunnar Seijbold/Regeringskansliet ' },]

Totalbetyg

Gunnar Seijbold tar de officiella bildena under Sveriges ordförandeskap i EU. Hans canonkameror är uppkopplade med en sändare och på 10-15 sekunder kan han få upp en bild på webben från kameran.

Livebloggen är ett redskap för fotografer som kan ladda upp bilder direkt från kameran till webben. Sekunder efter att bilden tas finns den tillgänglig för nyhetsmedier eller privatpersoner. Svenska UD använder tekniken under Sveriges ordförandeskap i EU. Gunnar Seijbold är fotograf under ordförandeskapet.

 

Hur fungerar tekniken?

- Jag har en sändare monterad på min Canonkamera. Den överför bilderna via wifi till en apparat jag har i fickan. Den apparaten skickar i sin tur vidare bilderna över 3G-nätet. Det tar bara 10-15 sekunder från att jag tar bilden tills den är publicerad på webben. Det fungerar jättebra när man behöver få ut bilder snabbt.

Finns det några nackdelar för dig som fotograf?

- Ja, jag kan inte redigera bilderna eller färgkalibrera innan jag sänder dem. Det vore bra om Canon lade till funktioner som till exempel beskärning och nivåer i kameran så att det gick att göra en grov redigering innan man skickar bilderna. Nu blir det ett lite annat tänk än normalt och man måste fotografera så att bilden blir färdig redan i kameran.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson. Foto: Gunnar Seijbold/Regeringskansliet

Går det att lägga in bildtexter?

- Nej, metoden är bra när man följer ett skeende men än så länge finns ingen funktion för bildtexter. Men redaktioner som använder bilderna vet oftast vilka som figurerar på bilderna. Politiker som till exempel Anders Borg är ju ganska lätta att identifiera.

Hur stora är de enskilda bilderna som skickas upp?

Jag fotograferar på något som kallas ”Medel 2” i kameran och det handlar om runt 15 MB per bild.

Läs mer om systemet här.

Här ser du fler av Gunnar Seijbolds bilder

Statsminister Fredrik Reinfeldt och Europeiska kommissionens ordförande José Manuel Barroso. Foto: Gunnar Seijbold/Regeringskansliet