https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/fotografer/ewa-stackelberg-st-ller-ut-p-fotografiska
544144
Utställningar
Utställning

Ewa Stackelbergs kemikaliebilder visas på Fotografiska

● BILDSPEL Ewa Stackelberg ställer ut på Fotografiska.

Totalbetyg

I början av februari öppnar Ewa Stackelbergs utställning ”Fotogram” på Fotografiska. Bilderna som visas upp har hon skapat utan att använda en kamera.

I nästa vecka är det dags för en lite annorlunda fotoutställning på Fotografiska, med bilder som beskrivs som färgstarka och meditativa:

”Ewa Stackelbergs universum växer fram i mörkrummet. Av ljus, kemikalier och föremål skapar hon bilder, utan kamera, där händelser i livet har satt sina avtryck.”

Avgörs av slumpen

Ewa skapar sina bilder med hjälp av olika föremål som placeras på ett ljuskänsligt material som sedan exponeras för ljus. Bilderna blir till beroende på hur kemikalier och föremål reagerar på ljuset. Allt avgörs av slumpen, och utan en kamera. Skapandet av bilder direkt i mörkrummet är på ett vis en tillbakablick till hennes tidigare konststudier på Kungliga Konsthögskolan.

Att skapa fotografiska illustrationer på det här viset är en gammal teknik som har använts av exempelvis August Strindberg och Anna Atkins. 

Känns som att komma hem

Ewa förklarar själv sin tankeprocess så här:

”Bilderna är början på en lång resa. Jag har massor av bilder inom mig, massor av färg, mönster och berättelser. Mina senaste bilder känns som att komma hem. Utvecklingen har gått från det föreställande till ett abstrakt skapande med många betydelser. Det handlar om att känna istället för att se. Man blir en friare människa med åldern”.

Boksläpp

Om man är sugen på att se mer av Ewas arbete, släpps hennes senaste bok ”Fotogram”, i samband med utställningen.

Ewa Stackelberg har varit verksam som frilansfotograf med konstnärlig och dokumentär inriktning sedan 1980. I bagaget har hon ett antal utställningar och hon arbetar även med konstnärliga permanenta utsmyckningar för exempelvis Huddinge Sjukhus och Nya Karolinska Sjukhuset. Hon finns även representerad i samlingarna hos Statens Konstråd och Sveriges Allmänna Konstförening. 

I sina yngre år bodde hon i Spanien en tid där hon studerade måleri. Där fick hon en uppenbarelse. Hon ville göra bilder, men samtidigt vara en del av verkligheten. Där väcktes idén om att bli fotograf.

 

Utställningen visas mellan 6 februari – 5 april 2015.