https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/fotografer/facebook-stanger-ner-kritiserad-bildteknik
548440
Foto
falskt
Fotonyhet

Facebook stänger ner kritiserad bildteknik

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/instagram-stories-facebook.jpeg?itok=uRNJhjci', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/instagram-stories-facebook.jpeg?itok=uRNJhjci', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/instagram-stories-facebook.jpeg', w: 960, h: 558, title: ' ' },]

Totalbetyg

Facebook har bestämt sig för att ta bort sin teknik för ansiktsigenkänning på bilder och videos som laddas upp på plattformen.

Facebook har meddelat att de kommer att stänga ner funktionen för automatisk ansiktsigenkänning på bilder och videos som laddas upp på plattformen. Alltså den teknik där Facebook självt känner igen ansikten som är på bilder och skriver ut vem det är på bilden. Anledningen är, enligt Jerome Presenti vice VD för artificiell intelligens på Facebook, att det pågår en diskussion kring hur den här tekniken bör regleras och användas då det finns stora risker att en kränker den personliga integriteten hos användarna. Pesenti säger att under den här osäkerheten är det bäst att stänga ner ansiktsigenkänningen, även om funktionen funnits i tio år.

Diskussionen kring integritetsproblemen med ansiktsigenkänning är inte en ny diskussion. Facebook hade bara haft igång sin funktion i en dag innan EU bestämde sig för att starta en undersökning då man vill se om företaget bröt mot EU's lagar. Anledningen var att Facebook införde funktionen genom att ha den påslagen, något som till exempel Brad Shimmin på analysföretaget Current Analysis då menade visade på en bristande respekt för användarnas säkerhet och privatliv. Facebook uttalade sig också om att lanseringen inte hade hanterats så bra.

De har tidigare också fått böter på uppemot fem miljarder dollar på grund av klagomål på användarsäkerheten.  

Men nu har Facebook alltså beslutat sig för att stänga av funktionen och radera all sin data som är kopplad till funktionen. Det här får resultatet att deras funktion för att läsa upp en analys av bilder för personer med synskador inte längre kommer att nämna personer på bilden vid namn, i övrigt kommer funktionen att fungera som vanligt. 

Facebook säger dock att de fortfarande ser ansiktsigenkänningen som ett kraftfullt verktyg och de kan fortfarande komma att använda det i andra plattformar.