https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/fotografer/filmare-f-ljer-afghanska-fotojournalister
544358
Fotografer
Fotografer

Prisbelönad film om afghanska bildjournalister

Stillbild ur filmen Frame by frame.

Totalbetyg

I västvärlden tar vi nyhetsflödet till stor del för givet och därmed också de bilder som flyter med i floden av material vi möter varje dag. Men det är inte överallt i världen som det är så enkelt att dokumentera vad som händer. Två filmare har gjort en dokumentär om vad som har hänt med bildjournalistiken efter talibanernas fall i Afghanistan.

När talibanerna tog över makten i Afghanistan förbjöd de fotografering. Att arbeta som bildjournalist, eller skrivande journalist för den delen, blev omöjligt. Att bryta mot reglerna kunde resultera i dödstraff. När talibanerna störtades från makten 2001 ändrades mycket, bland annat blev det åter möjligt att arbeta som journalist och fria medier fick möjlighet att publicera nyheter igen.  

Uttrycker oro

I dokumentären Frame by frame följer filmarna Alexandria Bombach och Mo Scarpelli fyra bildjournalister som arbetar i Kabul. Tre män och en kvinna, som också är den enda kvinnliga professionella bildjournalisten i Afghanistan. En av männen är den Pulitzerpris-belönade Massod Hossaini. Vi får höra om deras arbete och vad de har för förväntningar på framtiden när Afghanistan lämnas av utländska styrkor för att klara sig på egen hand. Flera av dem uttrycker oro för att talibanerna kommer att komma tillbaka, på något sätt. 

Behövde gräva djupare

Filmarnas första resa till landet varade i två veckor, men när de började gräva i historien insåg de att de var tvungna att komma tillbaka för att gräva djupare. Med hjälp av finansieringsplattformen Kickstarter lyckades de få ihop tillräckligt med pengar för att åka tillbaka till Afghanistan och filma i två månader.

 

Frame by Frame – Trailer from RED REEL on Vimeo.

 

Filmen har fått flera priser på olika filmfestivaler, men tyvärr har den bara visats i USA och Nya Zeeland än så länge. Men vi får hålla tummarna för att den antingen kommer att kunna visas i Sverige eller blir tillgänglig online. För efter att ha sett trailern verkar den sevärd!

Läs mer om Fram by frame här