Fotografer

Flera fotografer hotades vid kravallerna i Hjällbo

Flera medier i Sverige rapporterar om svårigheter att bevaka helgens upplopp i stadsdelen Hjällbo i Göteborg. (Bilden är från ett annat tillfälle.)

Under helgens oroligheter i Hjällbo utsattes flera mediers fotografer för hot. ”De sa att en annan fotograf fått sin kamera sönderslagen, och att samma sak kunde hända mig”, berättar Veronika Ljung-Nielsen på Dagens Nyheter.Även Göteborgs-Postens utsända hotades, och tidningen har nu polisanmält händelsen.

Flera medier i Sverige rapporterar om svårigheter att bevaka helgens upplopp i stadsdelen Hjällbo i Göteborg, där ett stort antal personer omhändertogs av polisen och en 40-årig man sköts ihjäl.

När Göteborgs-Postens reporter och fotograf efter dödsskjutningen kom till platsen, försökte aggressiva personer hindra dem från att jobba.

”När vår reporter och fotograf försökte ta sig fram till yttre befäl på platsen stoppades de av en grupp individer, vissa av personerna var maskerade och aggressiva. Deras budskap var tydligt: Här kommer ni inte förbi.”

Det skriver GP:s chefredaktör och ansvarig utgivare Christofer Ahlqvist i en krönika, där han även berättar att detta skiljer sig från andra svåra situationer:

”Våra journalister är vana att befinna sig på platser där de inte är välkomna och sådana situationer kan te sig på olika sätt, det kan vara sura miner eller inga svar alls när man ställer frågor. Men det är stor skillnad på det och att ställas inför ett antal hotfulla och maskerade personer. Trots att vi till slut kunde rapportera på ett hyfsat tillfredsställande sätt är det inträffade naturligtvis helt oacceptabelt.”

GP har polisanmält händelsen.

”Jag kunde inte lyfta kameran”

Även Dagens Nyheters fotograf Veronika Ljung-Nielsen var på plats i Hjällbo, och även hon möttes av hotfulla personer. Hon blev omringad av ett tiotal personer som hotade att förstöra hennes utrustning.

– De stod så nära att jag inte kunde lyfta kameran. Det var väldigt olustigt, säger Veronika Ljung-Nielsen till DN.

Redan när hon anlände till Hjällbo fick hon en ”varning” av två personer i en bil.

– De sa att en annan fotograf fått sin kamera sönderslagen, och att samma sak kunde hända mig. Det var nog i all välmening. Men det blev snabbt hotfullt, och då gjorde jag bedömningen att åka därifrån, säger Veronika Ljung-Nielsen till DN.

Polisen såg henne inte och kunde inte komma till undsättning, därför lämnade hon till slut platsen. Hon kände sig otrygg i den kravallartade stämning som rådde.

– Vi journalister uppfattades som ett störningsmoment. De båda sidorna ville lösa den här konflikten själva – utan polisens inblandning – och då skulle ingen dokumentera vad som skedde, säger Veronika Ljung-Nielsen till DN.

”Blir demokratihotande”

Branschorganisationen Tidningsutgivarna har reagerat och anser att hoten mot journalisterna är ett hot mot demokratin.

– Vi ser med oro på att inte ens en stor tidning i Sveriges näst största stad kan nyhetsförmedla fritt på öppen gata, när kriminella tar sig rätten att försöka stoppa journalister så blir det demokratihotande, säger Thomas Mattsson, tf vd för Tidningsutgivarna, i ett pressmeddelande.