Fotografer

Fotograf kräver skadestånd för kungamontage

Elisabeth Ohlson Wallin. Foto: Robert Paraniak

Till det uppmärksammade kungamontaget har fotografen Elisabeth Ohlson Wallin använt sig av bilder från Scanpix. Ett av de ursprungliga fotografierna är taget av Dan Norrå som nu kräver skadestånd för upphovsrättsintrång.

Kungamontaget är återigen i blåsväder. Bilden som föreställer en scen där kungen och hans vänner äter pizza från Camilla Henemarks kropp har satts samman med bilder från bildbyrån Scanpix. TV4-fotografen Dan Norrå har tagit en av de ursprungliga bilderna som montaget bygger på. Han kräver nu ersättning för att hans bild har använts utan tillåtelse.

– Hon får inte använda bilden på det sättet utan att fråga. Hon har inte heller angett vem som är fotograf och har dessutom manipulerat bilden, säger Dan Norrå till Expressen.

I Scanpix abonnemangsvillkor står det att man inte får manipulera bilder utan att ha särskilt tillstånd. Därför kräver nu Dan Norrå skadestånd från Socialdemokraterna som står bakom tidningen Tiden där montaget först publicerades.

Daniel Suhonen, Tidens chefredaktör, är förvånad över bildstölden.

– Jag trodde att Elisabeth Ohlson Wallin hade gjort upp det här. Om vi har brutit mot det här avtalet så ber vi om ursäkt för det och då får vi ersätta fotografen på något sätt, säger han till Expressen.

I nummer 11 av Kamera Bild som kommer ut 1 november kan du läsa en längre intervju med Elisabeth Ohlson Wallin.