https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/fotografer/fotografen-alexander-mahmoud-sommarpratar-i-p1
546677
Fotografer
Fotografer

Fotografen Alexander Mahmoud sommarpratar i P1

Alexander Mahmoud, fotograf.

Totalbetyg

"Mitt Sommar handlar om drömmen om Sverige. Och hur en karaokekväll kan betyda allting och ingenting", avslöjar fotografen Alexander Mahmoud om sitt kommande sommarprat.

I årets upplaga av Sommar i P1 hittar vi den 28-årige fotografen Alexander Mahmoud som en av sommarpratarna.

Alexanders uppmärksammandes för ett reportage inför valet 2014 som publicerades i tidningen Re:public med rubriken »Hem till byn«. En dag blev han uppringd av, vad han först trodde, en polis eftersom personen hade en sådan auktoritär stämma. Men det personen i luren försökte förmedla var att Alexander hade nominerats till Stora journalistpriset, för sitt reportage i den dokumentära tidningen Re:public. Motiveringen löd: »För att självutlämnande, oförställt och med oförglömlig närvaro ha satt ord och bild på ett Sverige som sällan syns.«

– Det hade jag aldrig räknat med. Jag hade inte räknat med någon uppmärksamhet alls. Allt var så konstigt, men jag känner mig glad. Framför allt för att det ligger hårt ­arbete bakom, helt ideellt.

Efter reportaget kom en fortsättning på reportaget i bokform: »Mellan rummen«. Texten har hyllats av flera recensenter. 

Alexander arbetar som frilansfotograf åt Dagens Nyheter och har skrivit flera reportage, bland annat om Iryna som förlorade ett ben i terrordådet på Drottninggatan. Han har även varit bildredaktör på tidskriften Re:public.

I vår stora intervju "Alexander Mahmoud vågar bli personlig" kan du läsa mer om Alexander.

 

Alexanders sommarprat sänds torsdag 25 juli klockan 13.00 i Sveriges Radio P1.

167315513313063_2498198923558032