https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/fotografer/fotografen-anders-hanser-f-r-sj-salapriset
544493
Fotografer

Fotografen Anders Hanser får Sjösalapriset

Totalbetyg

Som första fotograf får Anders Hanser på lördag Evert Taubestiftelsens Sjösalapris. Många känner till honom som Abba-fotografen, men han får priset för sin stora produktion av filmer och bildspel.

Sjösalapriset har tidigare delats ut till personer som Håkan Hellström, Lill Lindfors och Bo Strömstedt. Nu är det för första gången dags för en fotograf – Anders Hanser. Han är för många känd som Abba-fotografen som på nära håll fick följa gruppen, men han har även producerat en mängd filmer och bildspel om bland annat olika kulturpersonligheter.

Dessa filmer visar han i sin egen biograf på Kommendörsgatan 28 i Stockholm, där det just nu finns 35 stycken att välja mellan. Något som har tagit Anders Hanser 35 år att skapa. Den senaste filmen, Hanser han ser, handlar om honom själv och hans fotograferande. Flera kända personer medverkar i filmen, som Benny Andersson, Kalle Moraeus och Tomas Ledin.

Fått guldmedalj av kungen

Anders Hanser har tidigare belönats med HM Konungens guldmedalj och även Dalarnas stora kulturpris.

I motiveringen till Sjösalapriset står det: Anders Hanser erhåller 2015 års Sjösalapris som ett erkännande för hans kraftfulla och samtidigt känsligt konstnärliga och tekniskt skickliga visualiseringsförmåga, där han levandegör och med stor pregnans skildrar verkligheten såväl vad gäller människor som natur och kultur.

  

Sjösalapriset delas ut på lördag den 5 september klockan 13.00 i Tullhuset på Dalarö.