https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/fotografer/fotografen-gunnar-smoliansky-har-dott
546970
Fotografer
Fotografer

Fotografen Gunnar Smoliansky är död

Bild från Gunnar Smoliansky bok Diary.

Totalbetyg

Han var en av de största och mest inflytelserika fotograferna i Sverige och han fotograferade ända till slutet.

Gunnar Smoliansky inledde sin fotografiska karriär med att fotografera till och från arbetet på 1950-talet. Efter en tid med reportage- och industrifotografering började han arbeta som frilansande fotograf på 60-talet. 1967 var han med och grundade bildbyrån Bildhuset, som senare köptes upp av Scanpix. 

Smoliansky är främst känd för sina stillsamma och poetiska skildringar av Stockholm, där han bodde. Han har vid flera tillfällen blivit prisad för sitt fotograferande, bland annat med Prins Eugen-medaljen 2011 och han var den första att motta Lennart af Petersens pris 2005, ett pris som tilldelas fotografer som på ett personligt och konstnärligt vis porträtterar Stockholm. Smoliansky tillhörde de konstnärer som av staten var garanterad en så kallad konstnärslön. 

När Smolianskys bilder ställdes ut på Kulturhuset 2008 beskrev Kamera & bild utställningen så här: 

Gunnar Smoliansky söker sig inte till det storslagna eller dramatiska. Han koncentrerar sig snarare på vardagliga detaljer i sin närhet. Under mer än fem decennier har han funnit sina motiv i Stockholm. Kanske framför allt på Södermalm där han har sin arbetsplats.

Människorna på gatan står ofta i centrum i Gunnars tidiga fotografier. Under senare år är det främst de spår människorna lämnat efter sig som han intresserat sig för. Genom att återvända till samma motiv gång på gång fångar han olika stämningar och gestaltar samtidigt hur allt byter skepnad efter väderlek och årstid.

– Pappa dog lugnt och fridfullt i sitt hem. Han ska vara med sin mamma och pappa nu. Det är så det är bestämt, säger Peter Smoliansky, musiker och son till Gunnar Smoliansky till SVTs Kulturnyheterna. 

Gunnar Smoliansky blev 86 år gammal. 

167315513313063_2865056476872273