Fotografer

Fotografiska får nytt hederspris

Fotografiska. Foto: Elin Parmhed

Fotografiska tilldelades på onsdagen ytterligare ett pris när Stockholms stad presenterade sina hederspriser 2011. Lennart af Petersens pris gick till fotografen Leif Claesson.

Publicerad

Stora turismpriset är sedan tidigare en fjäder i hatten för Fotografiska i Stockholm. En till fjäder blev det när Stockholms stad beslutade att ge ett av sina hederspriser till den fotografiska mötesplatsen. Hederspriserna är på 100 000 kronor och delas ut till stipendiater som gjort en betydande insats för Stockholm.

Motiveringen:

"På rekordtid har Fotografiska etablerat sig som ett självklart besöksmål i Stockholm som generöst bjuder på det bästa av samtida fotografi. Med utställningar i världsklass har Fotografiska tagit plats som en av de mest intressanta mötesplatserna för foto även internationellt. Jan och Per Broman har med beslutsamhet och mod vågat satsa på en sin dröm och vi är glada att få vara med och dela den."

– Vi kommer fortsätta att ta fotografi av världsklass till Sverige och på så vis etablera Sverige i världen, hälsar Fotografiskas grundare Jan och Per Broman på museets facebooksida.

Lennart af Petersens pris går 2011 till fotografen Leif Claesson, född 1959. Motiveringen lyder:

"Leif Claesson är en urban upptäckare som i sina fotografiska projekt utforskat den gömda och glömda staden. Hans färgstarka bilder lyfter fram de för många helt okända livsmiljöerna under broarna, i tunnlarna och parkerna. Claesson har under många år konsekvent arbetat med dessa teman och utvecklat en metod där han kombinerar den dokumentära fotografin med ett konstnärligt uttryckssätt."

Läs mer om pristagarna här.