https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/fotografer/fr-n-fast-till-fri
366670
Fotografer
Fotografer

Från fast till fri

Foto: Johan Marklund

Totalbetyg

Många hobbyfotografer har säkert tänkt tanken att det vore roligt och intressant att arbeta som frilansfotograf. Många fast anställda fotografer har säkert också funderat på hur det vore om man fick lägga sitt eget schema. Vi har pratat med en fotograf som just tagit steget från fast till frilans.

Foto: Johan Marklund

Foto: Johan Marklund

Foto: Johan Marklund

Självporträtt

Vi har pratat med fotografen Johan marklund för att ta reda på hur han resonerade när han gick från att vara fast anställd till att bli sin egen chef. Tidigare arbetade han på Dagens Media som fotograf och bildredaktör men tog tjänstledigt. När vi ringer håller han på att plocka i ordning efter en sju månader lång vistelse i de franska alperna. 

- Tidigare i våras fick jag ett erbjudande om ett frilanskontrakt vilket gjorde att jag kände att det skulle funka att vara frilans. Tanken på att köra fullt ut har funnits ett tag, men det har inte riktigt varit rätt tillfälle, säger han.

Det är också ett av de tips han ger när jag frågar om vad man ska tänka på om man vill bli frilans. Att se över sin ekonomi är ett annat, har man många ekonomiska förpliktelser och inte så stort kontaktnät får man vara lite mer försiktig. Kontakter är jätteviktigt menar Johan.

- Nästan alla jobb som dyker upp får man för att någon känner någon som man arbetat med eller liknande. Så att börja direkt som frilans är nog väldigt svårt om man inte har några känningar i branschen.

De stora fördelarna som frilans för Johans del är att han nu kan disponera sin egen tid, eller som han själv skämtsamt uttrycker det:

- Nu kan jag ju ta sovmorgon på måndagar.

Tidigare när han frilansade vid sidan av sin fasta tjänst gjorde han det hemifrån något som var lite problematiskt. Att jobba hemma är lite som att alltid vara på jour förklarar han. Nu delar han ett kontor och studio med en annan fotograf.

- Det blir lättare att hålla isär jobb och fritid nu, dessutom blir den dötid man kan uppleva på en redaktion en möjlighet att göra egna projekt eller vara ledig istället för att sitta och vänta för att du ska vara på jobbet, säger han.

- Sen ska man väl inte tro att det bara är egna idéer som gäller bara för att man är frilans, det är oftast inte de egna projekten som ställer maten på borden. Men det betyder inte att man har tråkigt för det, menar Johan.

Se mer av Johans bilder här och läs hans blogg.