https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/fotografer/fuskande-fotograf-blir-av-med-t-vlingsvinster
Fotografer

Fuskande fotograf blir av med tävlingsvinster

En schweizisk fotograf har ertappats med att ha använt sig av en annan fotografs bilder i flera tävlingar och blir därför av med ett flertal priser från tävlingar där hon ställt upp.

Oavsett vad man tävlar i så verkar det finnas de som tycker att det är värt att tänja på gränserna för att vinna. Vi har tidigare skrivit om fusk i bland annat Sony Photo Awards och att till exempel World Press Photo har tvingats gå ut med tydligare regler och etiska förhållningsregler för att undvika fusk. 

Den aktuella fotografen har bland annat kommit tvåa i tävlingen Fine art photo awards, som är en internationell tävling som riktar sig till Fine art-fotografering. Hon fick även ett hedersomnämnande i tävlingen Monovision photography award. Priser som hon nu alltså blivit av med. 

Det som är lite speciellt i just det här fallet är att Madeleine Josephine Fierz från Schweiz, som är den anklagade i det här fallet, använt sig av bilder med en så kallad Creative Commons-licens för att tävla. Det är alltså bilder som är uppladdade hos en bildbank och bilder som är gratis för andra att använda. Fierz menade att eftersom hon redigerat bilderna (bland annat klonat in föremål) kunde hon använda dem och anse dem som sina egna verk.  

Det var först när den ursprungliga fotografen, Sasin Tipchai från Thailand, noterade att hans bilder använts för att vinna fototävlingar så kontaktade han de respektive tävlingarna varvid de vidtog åtgärder. Större delen av de bilder som Fierz skickat in var egentligen tagna av Tipchai. 

Det handlade således inte om en bildstöld, bilderna var fria att använda. Det var dock inte tillåtet att ställa upp med dem de tävlingar hon ställde upp i och påstod sig vara fotografen.