https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/fotografer/g-ran-ekstr-m-blev-rets-naturfotograf
544366
Fotografer
Fotografer

Göran Ekström blev årets naturfotograf

● BILDSPEL I den ljusa sommarnatten ligger fjällnaturen och frestar med sitt vackra och stämmningsfulla ljus. En rödräv kommer förbi i sin jakt på ätbart. Det gäller att stanna upp och lyssna ibland efter var lämmeln eller andra småbyten har sitt tillhåll.

Totalbetyg

För 24:e året i rad delar Naturvårdsverket ut priset till årets naturfotograf. I år hamnade priset hos den jämtländska fotografen Göran Ekström.

En man i skogen
Göran Ekström
Hemmanaturen i Jämtland har varit Göran Ekströms motiv i över 40 år. Han har försörjt sig som naturfotograf i 20 av de åren. Boken I lappugglans skog kom ut 2002, tio år senare kom boken med titeln Skogens hemligheter

– Göran Ekström får stipendiet för sina eminenta skildringar av sin hemmanatur. I hans bilder framstår den jämtländska naturen lika exotisk som savannen i Serengeti. Djurbilderna är klassiska och i bland måleriska, säger Eva Thörnelöf, vikarierande generaldirektör på Naturvårdsverket.

– Det är en stor förmån att bli tilldelad denna fina utmärkelse. Särskilt gläder det mig när vår egen hemmanatur kan få uppmärksamhet framför mer avlägsna motivområden i andra världsdelar. I vår närhet utspelar sig ständigt storslagna händelser som bjuder det tränade ögat stor livskvalitet. Inte minst för yngre människor kan detta skapa positiva spår för resten av livet. Med kameran som följeslagare i naturen är det inte så mycket som blir oupptäckt som annars, säger Göran Ekström.

Förutom äran består priset av ett stidendium på 25000 kronor.