https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/fotografer/h-st-gav-finalplats-i-hasselblad-masters
388893
Fotografer
Fotografer

Häst gav finalplats i Hasselblad Masters

En av bilderna på frieserhästen Rocco som gav reklamfotografen Kristofer Lönnå en finalplats i kategorin Wildlife i Hasselblad Masters. Foto: Kristofer Lönnå
[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/imported/556473.jpg?itok=ewDOBhll', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/imported/556473.jpg?itok=ewDOBhll', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/imported/556473.jpg', w: 470, h: 353, title: 'En av bilderna på frieserhästen Rocco som gav reklamfotografen Kristofer Lönnå en finalplats i kategorin Wildlife i Hasselblad Masters. Foto: Kristofer Lönnå ' },]

Totalbetyg

Reklamfotografen Kristofer Lönnå i Sundsvall fick i uppdrag att ta imagebilder åt ett företag som säljer hästutrustning. Nu har hans hästbilder gjort honom till finalist i Hasselblad Masters. Vi ringde upp honom.
  • Publicerad 10 år 8 månader
    2011-02-03 17:29

Kristofer Lönnå.

Inspirerande och en boost för självförtroendet. Men att bli utsedd till finalist i Hasselblad Masters är också en enorm chans att synas.

– Det är väl alltid roligt att vara med i såna här sammanhang och speciellt med den jury de har med Anton Corbijn, Howard Bernstein och Tim Flach, säger Kristofer Lönnå som är en av tio fotografer världen över som kan vinna kategorin Wildlife i ärofyllda Hasselblad Masters.

– Sen har man väl alltid ett bekräftelsebehov som kreativ så det är roligt att se om de tycker det är bra. Bara att komma med som finalist är en bra för affärerna höll jag på att säga. Man får göra vad man kan för att synas.

Kristofer är en av tio finalister i kategorin Wildlife. Totalt har 110 fotografer nominerats av en jury, fördelade på elva kategorier.

Vägen till juryns hjärta är en serie bilder på en frieserhäst för ett företag i Sundsvall som säljer hästutrustning. Uppdraget gick ut på att ta imagebilder åt företaget.

– Jag gillar bilderna väldigt mycket, säger Kristofer. De visar en högst verklig häst i en nästan overklig miljö. Jag är särskilt nöjd med att hästens synliga utandningsluft är äkta, något man annars hade kunnat lägga till i efterhand.

Bilderna är fotograferade i ett ridhus i januari 2010. En stor fond riggades och sedan ljussattes stället där hästen skulle vara. När scenen väl var riggad släpptes hästen in.

– Hästen plåtades utan grimma så det var en liten cirkus att få hästen att stå på rätt ställe vid rätt tillfälle. När den inte kände för att vara med kutade den några varv.

Djur- och naturfoto är annars inte något man kanske kopplar samman med Kristofer Lönnå. Han är reklamfotograf och tar allt från sådana här bilder till porträtt på VD:ar och personal.

– Ett oväntat sammanhang för mig kanske. Jag förknippas inte direkt med naturfoto.

Foto: Kristofer Lönnå

De 110 finalisterna ska bli 11 vinnare, en för varje kategori. Vinnarna utses dels genom en omröstning på hasselblad.com, dels genom ytterligare en jurybedömning. Det går att rösta fram till den 31 oktober.

Läs mer om Hasselblad Masters i artikeln "Tre svenskar finalister i Hasselblad Masters".

Kristofer Lönnås blogg kan du se bakombilder från hästplåtningen.