https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/fotografer/jorgen-wiklund-ar-arets-naturfotograf-2020
548105
Fotografer
falskt
Fotografer

Jörgen Wiklund är Årets naturfotograf 2020: ”Spännande bildresultat”

Jörgen Wiklund är Årets naturfotograf 2020. Han fotograferar framför allt fiskar och fåglar. ”Detta exemplar är en av de vackraste rödingar jag sett. Fantastiskt att vi har sådana vackra djur i vår Svenska fauna”, säger Jörgen om bilden.

Totalbetyg

För bland annat sin bok ”Sveriges Sötvattensfiskar” har fotografen Jörgen Wiklund utsetts till Årets naturfotograf 2020. Priset delas ut för 30:e året av Naturvårdsverket.

Jörgen Wiklund heter Årets naturfotograf, som framför allt fotograferar fiskar och fåglar. Han har gett ut flera böcker och även undervisat i foto på både gymnasie- och universitetsnivå. Förutom fotograf är han även forskningsingenjör på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, institutionen för Vilt, fisk och miljö i Umeå.

– Jörgen Wiklund får stipendiet bland annat för sin mycket uppskattade bok ”Sveriges Sötvattensfiskar”, där 50 limniska fiskarter levande fotograferats med oerhört spännande resultat. Fiskarnas karaktär, såväl arternas som individernas, visas i fotona, säger Björn Risinger, generaldirektör på Naturvårdsverket. 

 

Foto: Jörgen Wiklund
”Med rätt förutsättningar gör sig fiskmåsen väldigt bra på bild. Det nyanlända paret letar efter lämplig boplats”, berättar Jörgen Wiklund.

 

”Bärplockningen försökte man ju slippa”

För Jörgen Wiklund väcktes fascinationen för naturen på ett tidigt stadium.

– Mitt naturintresse fick jag av min morfar som tog med mig på gädd- och öringsfiske samt bärplockning. Bärplockningen försökte man ju slippa undan men fiskeintresset blev bestående, säger Jörgen Wiklund.

Så småningom började han även att fotografera.

– Fågel- och fotointresset väcktes när jag var 16 år och kom att prägla resten av mitt liv. Under de senaste tio åren är det fotograferingen som helt tagit över.

 

Foto: Jörgen Wiklund
Flodnejonöga. ”Detta djur tillhör gruppen nejonögon och är alltså ingen fisk. Trots detta är den utsedd till Västerbottens landskapsfisk och kallas ofta för netting.”

 

Det är 30:e året som Naturvårdsverket delar ut priset, som förutom ära består av 25000 kronor. Priset vill uppmärksamma skickliga naturfotografer som även visar kunskap och engagemang i naturvårdsfrågor.

 

 

gr:rror validating access token: Sessi