https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/fotografer/kamera-bilds-journalist-prisas-i-internationell-fotot-vling
546009
Fotografer
Fotografer

Kamera & Bilds journalist prisas i internationell fototävling

● BILDSPEL Dagen efter att Trump hade svurits in som president var det 250 000 människor som protesterade i Chicago. Troy Enekvist befann sig mitt i dramatiken, bilder som han nu prisas för i ”College Photographer of the Year”.

Totalbetyg

Troy Enekvist fick ta emot två silver och ett ”Award of Excellence” när tävlingen ”College Photographer of the Year” avgjordes i Washington. Troy som nu arbetar på Kamera & Bild är glad över priserna. ”Det känns kul att få ett erkännande för det man gör”, säger Troy.

Kamera & Bilds journalist Troy Enekvist är nyligen hemkommen från Washington i USA, där han prisades för sina bilder. Ifjol tog han examen från Bildjournalistprogrammet i Sundsvall och tillsammans med närmare 500 studenter från 22 olika länder tävlade han nu om att få stå på prispallen i tävlingen ”College Photographer of the Year”. 

Efter att juryn hade gått igenom 11 000 bilder stod det klart att Troy Enekvist vinner två silver och även får utmärkelsen som kallas ”Award of Excellence”.

– Det känns kul att få ett erkännande för det man gör. Det var under tiden jag var i Bangladesh i höstas som en kompis skrev att jag hade nominerats. Och en av bilderna var från just det projekt som jag var tillbaka i Bangladesh för att fortsätta jobba med, därför kändes det lite extra roligt – som ett bevis på att man gjorde något vettigt. 

 

Foto: Troy Enekvist

 

”Lite actionfyllt”

Medaljerna vinner han i klasserna ”Spot News” och ”General News” och utmärkelsen får han i klassen ”International Picture Story”. Han prisas alltså bland annat för sitt projekt från Bangladesh som vi har skrivit om tidigare i Kamera & Bild men även med bilder från de protester som bröt ut i USA efter att Donald Trump hade installerats som president. Troy befann sig då mitt i dramatiken i Chicago.

– Det var lite actionfyllt att befinna sig där. Jag försökte fånga känslan på gatan, vad som hände. Dagen efter att Trump hade svurits in var det 250 000 människor som protesterade i Chicago. 

 

Foto: Troy Enekvist
Troy Enekvist prisas även för sitt projekt från Bangladesh, där han bland annat har fotograferat i slumområden i Dhaka.

 

Prisceremoni bredvid Vita huset

Ytterligare en före detta student från Bildjournalistprogrammet i Sundsvall fick ta emot medalj under tävlingen: Erik Nylander som vann förstapris i klassen ”International Picture Story” med sitt fotoprojekt från Mongoliet som bland annat har visats under den senaste Höstsalongen på Fotografiska. Erik Nylander utsågs även till Årets rookie under Årets bild-tävlingen i början av mars.

 

Foto: Erik Nylander
Erik Nylander vann förstapris i klassen ”International Picture Story” med sitt fotoprojekt från Mongoliet: I hennes fotspår.

 

För Troy var det spännande att vara på plats i Washington under prisgalan.

– Det kändes mäktigt att vara mitt bland flera stora bildjournalister och bildredaktörer från olika delar av världen. Prisceremonin hölls i en byggnad som låg granne med Vita huset och jag fick även träffa Vita-huset-fotografer som bevakar allt som händer inom den amerikanska politiken.

Wennman och Lindkvist prisades

Det var den 72:a upplagan av ”College Photographer of the Year”, som är en systertävling till ”Picture of the Year” som i år firade 75 år. I den tävlingen vann fotografen Magnus Wennman förstapris i klassen ”Newspaper photographer of the Year” och fotografen Jonas Lindkvist ett andrapris i klassen ”Sports portrait”. 

 

Läs mer: Vinnarna i ”College Photographer of the Year”.

Läs mer: Vinnarna i ”Picture of the Year”.

167315513313063_1867006410010623