https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/fotografer/leif-claesson-vinnare-av-arets-tunbjorkpris
548097
Fotografer
falskt
Fotografer

Leif Claesson – vinnare av årets Tunbjörkpris

Leif Claesson vinner Lars Tunbjörkpriset 2021. Leif har bland annat gett ut boken ”En början”, med självporträtt där han har fotograferat sig själv naken i olika miljöer.

Totalbetyg

Fotografen Leif Claesson hedras med Lars Tunbjörkpriset 2021. Leif Claesson blir den sjätte i ordningen som får ta emot utmärkelsen, som tilldelas den som verkar i Lars Tunbjörks anda.

Fotografen och konstnären Leif Claesson ”utmanar manlighetens schabloner och spränger dokumentärfotots ramar” står det i juryns motivering till att han vinner årets Lars Tunbjörkpris. 

 

Foto: Leif Claesson
”Lilla gubben”, en av bilderna i fotografen Leif Claessons bok ”En början” från 2020.

 

Leif Claesson har bland annat uppmärksammats för sitt projekt där han med sin nakna kropp har skapat självporträtt, fotograferade i olika miljöer. Hans undersökande av den manliga självbilden har resulterat i boken ”En början” från 2020. Inspirationen fick han när han såg en utställning med Francesca Woodmans fotografier:

”Jag drabbades av saknad och en stor avundsjuka. Hennes självporträtt visade sårbarhet, undran och lekfullhet. Ett existentiellt sökande som jag kunde identifiera mig med. Det var något som jag länge saknat i mina fotografier och aldrig sett i den manliga bildtraditionen. 2014 började jag iscensätta mig själv och försöka skapa bilder av en alternativ manlig självbild”, skriver Leif Claesson i boken.

 

Foto: Leif Claesson
Leif Claesson har fotograferat sig själv, som i den här bilden med titeln ”Rotvälta”.

 

Utforskar mänsklig utsatthet 

Nu vinner Leif Claesson Lars Tunbjörkpriset, som instiftades efter att Lars Tunbjörk gick bort 2015. Priset går till någon som verkar i hans anda och Leif Claesson är den sjätte i ordningen som får ta emot utmärkelsen. Tidigare har Elin Berge, Gerry Johansson, Åsa Sjöström, Hannah Modigh och Julia Lindemalm mottagit priset.

Valet av Leif Claesson motiverar juryn med följande ord:

”Leif Claesson utmanar manlighetens schabloner och spränger dokumentärfotots ramar. Genom att utforska mänsklig utsatthet och personliga sår skapar han äkta, nyskapande, tankeväckande fotografi.”

Förutom äran hedras Leif Claesson med 25 000 kronor och en utställning på Abecita konstmuseum i Borås. Priset delas ut i samarbete med Lars Tunbjörks Stiftelse.

 

gr:rror validating access token: Sessi