https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/fotografer/mattias-klum-tog-aldrig-studenten-idag-blir-han-hedersdoktor
543106
Fotografer
Fotografer

Mattias Klum tog aldrig studenten – idag blir han hedersdoktor

● BILDSPEL Mattias Klum hedras med en doktorsring. Foto: Samuel Svensäter

Totalbetyg

I april presenterades Mattias Klum som en av årets hedersdoktorer vid Stockholms universitet. I dag äger promoveringen rum där Mattias Klum hedras med en doktorsring, en lagerkrans samt ett diplom. Följ hela ceremonin klockan 17.00.

Fotografen och filmaren Mattias Klum kan i dag även titulera sig som doktor. Han hedras för att sedan 2009 ha engagerat sig i miljöforskning och undervisning vid Stockholms universitetet.

– Jag blev alldeles förbluffad över utmärkelsen och jätteglad. Och kanske extra glad för att när jag studerade så läste jag aldrig klart. Jag tog aldrig studenten för jag hade inte tålamodet. Jag ville bli fotograf, och jag ville bli det på en gång. Mina föräldrar tyckte det var förfärligt jobbigt för det ville så gärna att jag skulle få en trygghet. Att då bli hedersdoktor som ett bevis på att man ändå har lärt sig något i livet det känns kul, säger Mattias Klum till Kamera & Bild.

Mattias Klum har framför allt haft en aktiv roll vid Stockholm resilience centre där han har varit gästföreläsare för masterstudenter och inspirerat till tvärvetenskapliga studier. Klum har även bidragit till forskningen genom sin breda erfarenhet av social-ekologiska realiteter runt om i världen.

I dag klockan 17.00 är det dags för promovering på Stockholms stadshus. Där kommer Mattias Klum att få en doktorsring, en lagerkrans samt ett diplom.

 

Här kan du följa hela ceremonin.

 

Ny bok under hösten

I går presenterade Mattias Klum även sin nya bok Världar av liv där han återvänder till några av sina favoritplatser i världen. Boken består av över 150 bilder och tar oss med till savannens vildmarker, till färggranna korallrev och till avlägsna platser på Arktis och Antarktis. Boken släpps senare i höst på förlaget Max Ström.

 

Läs mer om Mattias Klum i nummer 9 av Kamera & Bild.