https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/fotografer/nordens-fotoskola-tappar-yh-status-ingen-intagning-i-h-st
544107
Fotografer
Fotografer

Nordens Fotoskola tappar YH-status – ingen intagning i höst

Anna Tärnhuvud är en av de fotografer som gått på Nordens Fotoskola i Biskops Arnö. Här har hon precis tagit emot pris i Årets Bild som Årets rookie 2014. Hon van även klassen Årets featurebild och klassen Årets bildreportage Sverige samma år.

Totalbetyg

YH-myndigheten anser att skolan inte svarar mot arbetsmarknadens krav, alltså att det inte behövs fler bildjournalister.

Igår den 21 januari kom beslutet från YH-myndigheten där de visserligen anser att Nordens Fotoskola uppfyller de krav som ställs på en Yrkeshögskola, men de anser också att det finns andra utbildningar vars områden bättre svarar för arbetsmarknadens behov.

Vad det rent konkret betyder är alltså att YH-myndigheten inte anser att det finns ett behov av fler bildjournalister. Nordens Fotoskola kommer därför inte att få några medel för att bedriva YH-verksamhet under nästa läsår.  

Fotoskolan STHLM har fått avslag

Även fotoutbildningen på Fotoskolan STHLM har fått avslag på sin ansökan. 

Stefan Ohlsson, som sitter i ledningsgruppen för utbildningen på Nordens Fotoskola, säger att besluten kom som en stor överraskning. 

– Båda utbildningarna har funnits en lång tid och har gott rykte, de går tillbaka till den fotoutbildning som startades av Christer Strömholm, säger Ohlsson angående att både Nordens Fotoskola och Fotoskolan STHLM har fått avslag. 

–Jag tror att besultet är en konsekvens av att YH-myndigheten inte riktigt förstår hur arbetsmarknaden för fotografer ser ut. De har tagit för stor hänsyn till anställningsbarheten när de fattat sina belsut. Dagens bildjournalsiter arbetar i mycket större utsträckning som frilans istället för med fast anställning. Duktiga, utbildade fotografer finns det fortfarande ett stort behov av. Det finns många okunniga fotografer som inte riktigt förstår det här med att kommunicera med bilder, säger han. 

Exakt vad som kommer att hända nu är inte fastställt, men eftersom båda skolorna har gjort stora investeringar när det kommer till båda utrustning och lokaler så finns det en stor vilja att fortsätta med utbildningarna i någon form. Ett alternativ enligt Stefan Ohlsson är att man inför en terminsavgift för elverna, som det tidigare var på Fotoskolan STHLM. 

Går inte att överklaga

Beslutet från YH-myndigheten går inte att överklaga. 

På sin egen hemsida skriver Nordens Fotoskola så här: 

"Konkret innebär detta på kort sikt att vi inte kommer att ta in några stundeter till hösten 2015, men det innebär inte slutet för Nordens Fotoskola. Beslut hur vi ska gå vidare kommer att fattas av Biskops Arnös styrelse, men vår ambition och avsikt är att Nordens Fotoskola ska fortsätta göra avtryck i fotosverige."

Fotografer som tidigare gått på utbildningen är bland annat Anna Clarén, Pieter ten Hoopen, Hanna Modig och Anna Tärnhuvud.