https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/fotografer/norrkoping-fran-ovan-stadsportratt-med-dronarbilder
548508
Fotografer
falskt
Fotografer

Norrköping från ovan – stadsporträtt med drönarbilder

Totalbetyg

Fotografen Fredrik Schlyter har släppt en bok med bilder från sin hemstad Norrköping. Det speciella med bilderna är perspektivet och formatet. Ett sätt som presenterar stadsbilden på ett spännande sätt.

Boken innehåller över 300 bilder där de flesta är tagna med en DJI Mavic Pro 2, många av dem är dessutom så kallade vertikala panoramor. Det vill säga att drönaren har hovrat och kameran har vinklats vertikalt istället för horisontellt som är brukligt vid panoramafotografering.

Bokens bilder har små bildtexter som berättar om en detalj eller filosoferar kring området som bilden visar. Karin Milles har också skrivit texter kring varje område som bilderna presenterar och utgör bokens lika delar. Då större delen av bilderna i boken är de ovan beskrivna vertikala panoramorna så valde fotografen Fredrik Schlyter och formgivaren Jens Tärning att göra boken i det något udda formatet 35x22 cm. 

 

Schlyter valde att publicera boken via en så kallad crowdfundingkampanj där de som var intresserade kunde förboka ett exemplar och redan innan boken var färdig hade han sålt över 600 böcker. 

Foto: Bengt Luthman

Bildtypen är ett spännande sätt att beskriva en stad, det ger en spännande överblick utan att man hamnar i ett mer abstrakt flygbildsläge. 

Vill du veta mer om Fredriks arbete med boken och läsa en intervju med honom kan du kolla in vår plusartikel här