https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/fotografer/nya-villkor-f-r-expressens-frilansfotografer
133770
Fotografer
Fotografer

Nya villkor för Expressens frilansfotografer

Totalbetyg

Expressens frilansfotografer kommer inte längre att få veta månader i förväg när de ska jobba. Det är resultatet av att kvällstidningen ändrat villkoren med frilansarna.

Idag har Expressen 3,5 anställda fotografer plus runt 15 frilansfotografer som arbetar regelbundet för tidningen. Tidigare har frilansarna fått veta vilka dagar de ska jobba månader i förväg eftersom kvällstidningen varje dag haft två förhandsbokade frilansare på redaktionen. Men med de nya villkoren som börjar gälla i höst kommer frilansfotograferna att få uppdrag med betydligt kortare varsel.

– Uppdragen för Expressen har varit en bra bas, säger frilansfotografern Martina Huber till journalisten.se. Det har varit skönt att veta långt i förväg vilka dagar man ska jobba. Expressen behöver fortfarande frilansfotografer, men vi riskerar nu att bli inringda i sista stund.

Orsaken till förändringen är att tidningen inte längre behöver lika många fotografer.

– Tidigare fanns det jobb för de förhandsbokade fotograferna, säger Expressens bildchef Pär Kagrell till journalisten.se. Nu har vi märkt att vi har färre uppdrag i Stockholm och därför kan vi inte fylla upp tiden med jobb åt dem, säger Pär Kagrell.

Några skriftliga överenskommelser mellan Expressen och frilansfotograferna om hur mycket de ska jobba för tidningen har inte funnits. Istället har det rört sig om muntliga överenskommelser.

Källa