https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/fotografer/nytt-lagf-rslag-som-ska-hindra-kr-nkande-fotografering
516621
Fotografer
Fotografer

Nytt lagförslag som ska hindra kränkande fotografering

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/imported/550874.jpg?itok=x2WAA-bD', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/imported/550874.jpg?itok=x2WAA-bD', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/imported/550874.jpg', w: 1000, h: 662, title: ' ' },]

Totalbetyg

Åter en gång har det lagts fram ett förslag om en lagstiftning mot kränkande fotografering. Det har varit uppe tidigare men har då röstats ner.

Tidigare har lagförslagen om kränkande fotografering ansetts vara godtyckliga i sin utformning, därför har man den här gången varit mer specifik. Det nya förslaget förbjuder fotografering i hemlighet som sker i miljöer eller lokaler som är tänkta för särskilt privata förhållanden. Men detta räknas utrymmen som toaletter, omklädningsrum eller det egna hemmet. 

Det blir alltså självklart att fotografering som sker med till exempel dolda kameror i omklädningsrum eller liknande är förbjudet, men det finns även möjlighet att räkna in situationer som att någon står utanför ditt hem och fotograferar in genom ett fönster. Däremot så finns det även utrymme för undantag då det gäller en balansering mellan samhällsnytta/samhällsintresse och den personliga integriteten. Till exempel om det gäller grundlagsskyddade massmedier som fotograferar till exempel in i makthavares privata bostäder, om man kan misstänka att något pågår där som är av samhälleligt intresse. 

Tanken är att lagförslaget ska träda i kraft i juni 2013. Högsta straffet om man fälls blir fängelse upp till två år. 

Här kan du läsa en intervju med Mia Karlswärd om det tidigare lagförslaget och här kan du läsa om varför det förslaget inte godtogs.