Fotografer

Pieter Ten Hoopen skildrar det intima Japan i ny bok

Foto: Pieter Ten Hoopen

Pieter Ten Hoopen är just nu aktuell med en ny bok – Tokyo 7. Samtidigt som han släpper boken har han en utställning på Galleri Kontrast i Stockholm. I boken undersöker Ten Hoopen hur unga japaner lever sitt dagliga liv i Tokyo.

Pieter Ten Hoopen var i Japan och arbetade som fotograf under tsunamin 2011. Han blev då fascinerad av att japanerna trots förödelsen var lugna och samlade, och att de nästan inte visade någon privat sorg överhuvudtaget. Året därpå återvände Pieter Ten Hoopen för att lära känna det mer intima Tokyo. Han valde att fotografera sju personer som bor i staden.

– Efter tsunamin 2011 kunde jag inte låta bli att undra vad som fanns bakom fasaden. Jag funderade kring hur japanerna hanterar sorg, ensamhet, samhällets krav och kanske framför allt hur min generation levde sitt dagliga liv i Japan, säger Pieter Ten Hoopen.

Genom en vän i Tokyo, som Pieter lärde känna i samband med tsunamin, träffade han unga japaner som drömmer om att bryta det traditionella japanska mönstret med att först ta sin examen och skaffa ett jobb på ett stort företag för att sedan arbeta där resten av livet, utan möjlighet att lära känna världen utanför. Pieter har skildrat deras varande och längtan:

– De här människorna blev mina vänner och öppnade dörrar till ett Tokyo som jag knappt trodde fanns. Det var intimt, kärleksfullt och ärligt.

Tokyo 7 har tryckts i en exklusiv upplaga på 300 exemplar och varje bokkartong innehåller även en signerad print. Lördagen den 15 december kl. 12.00–16.00 är det vernissage på Galleri Kontrast i Stockholm.

Pieter Ten Hoopen. Foto: Knut Koivisto