https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/fotografer/prisbel-nt-fotograf-sparkad-efter-manipulation
543302
Fotografer
Fotografer

Prisbelönt fotograf sparkad efter manipulation

Foto: Narciso Contreras
[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/apfired1.jpg?itok=huUzc9hr', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/apfired1.jpg?itok=huUzc9hr', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/apfired1.jpg', w: 959, h: 317, title: 'Foto: Narciso Contreras ' },]

Totalbetyg

En fotograf som tillsammans med fyra andra vunnit det prestigefyllda Pulizerpriset har nu fått sparken från nyhetsbryån AP på grund av en manipulerad bild.

Det är inte första gången som AP markerar att man inte tolererar bildmanipulation. 2011 avskedades en annan fotograf på grund av att han försökt ta bort sin egen skugga i en bild. Den här gången är det fotografen Narciso Contreras som får sitt frilansavtal med nyhetsbyrån avslutat. 

Contreras har bevakat stridigheterna i Syrien åt nyhetsbyrån sedan 2012. Det som framkommit är att han retuscherat bort en kollegas kamera ur en bild på en soldat som söker skydd under beskjutning. 

– Att medvetet ta bort föremål ur bilderna är helt oacceptabelt, säger APs bildchef Santiago Lyon. 

Fotografen själv har förståelse för beslutet och ångrar sitt beslut att plocka bort kollegans kamera ur sin bild. – Jag tog fel beslut när jag manipulerade bilden...det ångrar jag, men nu får jag ta konsekvenserna, säger Narciso Contreras. 

För att läsa mer om AP-fotografernas liv och lidanden kan du titta närmare på de relaterade artiklarna strax under den här texten.