Fotografer

Årets NUDOK-diplom till David Dahlberg

Foto: David Dhalberg
Foto: David Dahlberg
Foto: Davil Dahlberg

Dahlberg får priset för sin nyfikenhet och sin vilja att pröva nya sätt att arbeta dokumentärt. Bland annat för en bildserie om en tioårig pojke med en medfödd alkoholskada.

Juryns motivering för sitt val av pristagare lyder:I sina projekt visar David Dahlberg en vilja att pröva olika uttryck. Samtidigt undviker han att anpassa sig till trender som på ett påtagligt sätt har påverkat många andra fotografer i samma generation. Dahlbergs bilder förmedlar en stark känsla av både nyfikenhet och ödmjukhet inför livet och människan. Detta syns till exempel i en fotoserie om en tioårig pojke med medfödd alkoholskada. Ämnet är angeläget men bilderna tyngs inte ned av pekpinnar utan är istället både inkännande och lågmält humoristiska. Dahlberg lämnar tillräckligt mycket öppet i bilderna för att betraktaren ska fångas av den suggestiva stämningen och nyfiket se sig om efter fler ledtrådar.

Priset instiftades 1991 och tanken var att dela ut det till fotografer som med teknisk skicklighet skapat en dokumentation av samhället och dess invånare. Bland tidigare pristagare finns bland annat Moa Karlberg, Thomas H Johansson, Elin Berge och markus Brandefeldt.

Se mer av Davids bilder på hans hemsida.