https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/fotografer/ryske-presidenten-om-foto-och-sin-leica-m9
307394
Fotografer
Fotografer

Ryske presidenten om foto och sin Leica M9

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/imported/553407.jpg?itok=4kMzbG2J', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/imported/553407.jpg?itok=4kMzbG2J', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/imported/553407.jpg', w: 470, h: 262, title: ' ' },]

Totalbetyg

Den ryske presidenten Dmitrij Medvedev berättar i en tv-intervju på nätet sin syn på fotografi, om sitt eget fotograferande och om sina kameror,
  • TEXT Sofie Palm
    Publicerad 11 år 11 månader
    2010-02-12 15:47

Han tycker att all konst har samma funktion, att den reflekterar omvärlden och visar någonting nytt, sådant som man inte lagt märke till förut. För honom har varje bild en speciell betydelse. Den skapar en stämning både för fotografen och dem som tittar på bilden.

- Den huvudsakliga känslan för fotografi, för foton som en konstform, är när man fångar den speciella ledsamheten av ett ögonblick som redan är borta och aldrig kommer tillbaka. Detta är fotografins verkliga mening.

Medvedev började intressera sig för fotograferande redan när han var liten. Han hade en Smena 8M, den billigaste och enklaste kamera i Sovjet. Den hade varken avstånds- eller exponeringsmätare. Enligt presidenten var det just avsaknaden av finesser som var så bra. Han var tvungen att anstränga sig för att ta en bild och lära sig att bedöma exponering, ljus, kontrast. Han lärde sig av sina felbedömningar och genom att öva.

Dmitrij Medvedev fotograferar fortfarande gärna, men hans arbete begränsar honom.

- Jag gillar att fotografera naturen, arkitektur, och människor såklart. Men med tanke på mitt jobb är det inte lätt för mig att göra det. 

I sina gömmor hemma i presidentpalatset har Medvedev flera analoga kameror från Canon, men numer fotograferar han mestadels digitalt. Även om  det är enklare med digitala kameror tycker han att den analoga tekniken har viss charm.

Intervjun visar Medvedev stolt upp sin senaste kamera, en Leica M9 med det dyraste objektivet – en 50mm Noctilux. Han gillar den höga upplösningen hos M9.

Leica M9 med Noctilux 50mm/1,0

När han har tid över försöker han att ta bilder, inte bara hemma utan även när han är ute någonstans. Dimitrij tar med sig sin kamera överallt, även om han sällan får chansen att använda den. Och när han väl får chansen blir det mest bilder på utsikten från hotellet eller ut genom limousinens bilruta. Trots sin begränsning uppskattar han bilderna som berättar en del om det liv han lever och platserna han besöker.

– Jag tycker att foto är en bra konstart och ett trevligt sätt att fördriva tiden på.

Här kan du se intervjun i sin helhet.