Fotografer
https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/fotografer/sara-satsar-p-gl-dje
Fotografer

Sara satsar på glädje

När tävlingen Årets Bild avgjordes för en dryg vecka sedan blev frilansfotografen Sara Strandlund utsedd till Årets Rookie. Dessutom vann hon i klassen Sportbild Feature. Kamera & Bild har fått en intervju med Sara.
420831
  • TEXT Bo Ignell
    Publicerad 7 år sedan
    2011-03-24 15:25

”Ett uttryck för vad sport egentligen handlar om. Glädje, gemenskap”. Så löd juryns motivering till varför Sara Strandlunds konstsimmarbild vann i klassen Sportbild Feature.

- Det var fortsättningen på ett reportage från förra året där jag fotograferade ett gäng konstsimmare från New York. Jag följde det laget på amerikanska mästerskapen i La Mirada utanför Los Angeles och där träffade jag också på det här veteranlaget som heter MAC Synchro Masters. Det var det första 80+ laget som tävlat i amerikanska mästerskapen någonsin. Man tävlar i olika årsklasser och de var ensamma i sin klass. Det var jäkligt häftigt att se dem simma!Projektet började som Saras examensarbete på Bildjournalistikprogrammet i Sundsvall där hon tog sin examen förra våren. Sara är 25 år, bor utanför Malmö och som frilans har hon mest jobbat för Kvällsposten och Expressen. Förutom segern i Sportbild Feature blev hon också vald till Årets Rookie.- Ja. Det var väldigt överraskande men framför allt kul!I klassen Årets Rookie är priserna extra fina. Sara fick en Nikon D3S, ett 24-70/2.8, en blixt och en resa till fotofestivalen i Perpignan.- Fantastiska priser! Jag var uppe hos Nikon i går och fick en genomgång av kameran, säger Sara.Än så länge är konstsimmarreportaget bara publicerat i en tidning som bildjournalistikstudenterna gett ut, men Sara hoppas kunna publicera dem i någon större tidning.Har du något annat projekt på gång?- Just nu funderar jag på att åka till Florida. Jag har några idéer men vi får se om de är genomförbara eller inte.Dras du särskilt mycket till USA?- Det har blivit lite så. Jag gillar landet för att det känns som om allt är möjligt. Det finns udda människor och jag tycker att det är roligt med lite gladare historier. Det är väldigt mycket som är allvarligt inom foto. Visst är det jätteviktigt att se reportage och bilder från krigsdrabbade områden men jag tycker också att det är viktigt att få se något som är glatt och positivt.Sara är själv gammal konstsimmare, även om det är svårt att kombinera med jobbet som fotograf. Kanske inte så konstigt att sportreportage är favoritområdet och något hon gärna fortsätter med i framtiden.Sara Strandlunds hemsida hittar du här.En fotograf som Sara tipsar om och tycker är ”skitbra” är Tomasz Gudzowaty

En annan bild från Saras examensprojekt. Två kvinnor från Ramapo Aquamasters som vann sin åldersklass 70-79 i VM i Göteborg förra sommaren. Bilden är tagen på träning i New York.